Cum a ajuns rusoaica Nadia Russo sa lupte pentru Romania in Al Doilea Razboi Mondial. A sfarsit in mizerie si anonimat

Cum a ajuns rusoaica Nadia Russo sa lupte pentru Romania in Al Doilea Razboi Mondial. A sfarsit in mizerie si anonimat

Nascuta in Rusia si adoptata de Romania, tara pentru care a luptat in Al Doilea Razboi Mondial si care a persecutat-o dupa marea conflagratie, Nadia Russo a ramas in istoria aviatiei romanesti un nume enblematic. Atrasa de zbor si manata de dorinta de a-si ajuta semenii, Nadia a urmat, pe rand, cursurile pentru surori medicale organizate de Crucea Rosie si cursuri de pilotaj. Pentru faptele de vitejie si miile de soldati salvati de pe frontul de lupa, rusoaica a fost recompensata alaturi de colegele sale cu Ordinul "Virtutea Aeronautica" cu spade, chiar la propunerea maresalului Victor Antonescu. "Nedespartita de aparatul de fotografiat, Nadia a surprins sute de ipostaze ale razboiului, reunite mai tarziu in patru mari albume de fotografii.

acum 52 luni (18 Jul 2016)

Nascuta in Rusia si adoptata de Romania, tara pentru care a luptat in Al Doilea Razboi Mondial si care a persecutat-o dupa marea conflagratie, Nadia Russo a ramas in istoria aviatiei romanesti un nume enblematic. Alaturi de Marina Stirbey, Mariana Dragescu sau Virginia Thomas, rusoaica Nadia este considerata una dintre marile doamne ale aviatiei romanesti, fiind posesoarea brevetului de pilot cu numarul 9 din aviatia romana.

Nadia Nadejda s-a nascut la Tver, un orasel de langa Moscova, pe 17 iunie 1901, intr-o veche familie aristocrata cu radacini in istoria Rusiei imperiale. A ramas orfana de ambii parinti la varsta liceului si a fost nevoita sa fuga din Rusia in perioada revolutiei din 1918. Atrasa de zbor si manata de dorinta de a-si ajuta semenii, Nadia a urmat, pe rand, cursurile pentru surori medicale organizate de Crucea Rosie si cursuri de pilotaj. Dupa despartirea de mosierul basarabean, s-a mutat in Bucuresti si s-a inscris la Scoala de pilotaj "Ing Mircea Cantacuzino". Aici a reusit sa obtina brevetul de pilot cu numarul 9 din aviatia romana. Premiata de regele Carol al II-lea Dupa obtinerea brevetului de pilot, Nadia Russo si-a mai indeplinit un vis. Cu avionul personal a participat la competitii de profil, reprezentand Romania si obtinand rezultate spectaculoase. In 1938, participa la Raliul Micii Antante, fiind singura concurenta care a parcurs cei 4000 de kilometri singura, fara insotitor de zbor. Pentru performanta obtinuta la raliu, Regele Carol al II-lea i-a conferit Ordinul "Virtutea Aeronautica" de pace, clasa Crucea de Aur. A urmat un sir lung de competitii in care a obtinut rezultate remarcabile.

A luptat impotriva patriei-mama Ca membra a Escadrilei Albe, singura unitate de femei pilot din Al Doilea Razboi Mondial, Nadia Russo a participat la campania din Rasarit. Se spune ca, dincolo de misiunea de pilot activ in armata romana, a avut o dorinta personala: a lupta impotiva bolsevicilor care ii distrusesera patria mama si cuibul p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro