Cum a ajuns regizorul Iosif Demian la Cannes imbracat intr-un frac "ciuruit" de gloantele Comisarului Miclovan
Dupa ce semnase in coregie cu Andrei Blaier filmul "Urgia", care a avut premiera pe 20 ianuarie 1978, fostul director de imagine Iosif Demian a debutat in postura de unic regizor cu un scenariu politist scris de Petre Salcudeanu. "Stiam ca trebuie sa-i fac cumva pe tarani sa joace natural" Desi Asociatia Cineastilor l-a premiat atat pe regizor, cat si pe actorul George Bosun, pentru interpretare, iar pelicula a castigat Marele Premiu si premiile pentru scenariu si pentru interpretare masculina (Dorel Visan) la Costinesti, "O lacrima de fata" n-a facut prea multi purici prin cinematografele importante ale tarii, fiind exilat in cele periferice imediat dupa premiera. A ajuns la Cannes gratie lui Alexa Visarion "Alexa Visarion tocmai finalizase cel de-al doilea sau film, si a cerut la un moment dat sa aiba acces la directorul Festivalului International de Film de la Cannes, Gilles Jacob, pe care l-a intrebat de ce selectia filmelor romanesti lasa de dorit, de ce nu sunt luate in seama productiile noastre. Aventurile "Bunicului" au continuat in "Lovind o pasare de prada" Inainte de a parasi Romania, Iosif Demian a mai ecranizat inca un roman de-al lui Petru Salcudeanu, "Bunicul si o biata cinste", titlu schimbat pentru marele ecran in "Lovind o pasare de prada".
Dupa ce semnase in coregie cu Andrei Blaier filmul "Urgia", care a avut premiera pe 20 ianuarie 1978, fostul director de imagine Iosif Demian a debutat in postura de unic regizor cu un scenariu politist scris de Petre Salcudeanu. Scriitorul era creatorul personajului de fictiune "Bunicul", protagonist al unei serii de romane pe teme criminalistice foarte la moda in epoca. Dupa ce-si ecranizase deja unul dintre titluri, "Bunicul si doi delincventi minori" (regia Maria Callas Dinescu, premiera la 22 noiembrie 1976), Salcudeanu i-a oferit lui Iosif Demian o partitura dupa un alt roman din serie, "Bunicul si o lacrima de fata".
Filmul spune povestea anchetarii mortii suspecte petrecute la Salcioara, intr-un sat de pe Valea Muresului. Maiorul si ajutorul sau, Panaitescu, insotiti de o echipa de filmare, care sa inregistreze rezolvarea cazului, reusesc sa desluseasca circumstantele in care a fost omorata tanara Ana Draga, de profesie inginer agronom.
Filmul a avut premiera pe 3 noiembrie 1980, la cinema "Scala" si s-a bucurat imediat de adeziunea criticii, dar nu si de a autoritatilor. Tin minte ca le-am spus actorilor bancul meu preferat: Georgica vine de la scoala plangand si-i spune mamei: .
"Stiam ca trebuie sa-i fac cumva pe tarani sa joace natural"
Desi Asociatia Cineastilor l-a premiat atat pe regizor, cat si pe actorul George Bosun, pentru interpretare, iar pelicula a castigat Marele Premiu si premiile pentru scenariu si pentru interpretare masculina (Dorel Visan) la Costinesti, "O lacrima de fata" n-a facut prea multi purici prin cinematografele importante ale tarii, fiind exilat in cele periferice imediat dupa premiera. "La terminarea lui, si autoritatile din satele in care l-am filmat si conducerea care l-a taiat au considerat filmul un rebut si l-au oprit. A fost interzis, a fost considerata o proba de rea-vointa din partea mea nu numai faptul ca arat un sat ura... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro