Cum a ajuns Polonia din model de lupta impotriva comunismului in exemplu de populism

Cum a ajuns Polonia din model de lupta impotriva comunismului in exemplu de populism

> Masa Rotunda a fost insa interpretata, inca de la inceputul tranzitiei, nu numai ca fiind singura posibilitate de a renunta la regimul comunist si a organiza alegeri libere. Populismul promovat de PiS Astfel, in 2015, la alegerile prezidentiale si parlamentare, nu s-au confruntat doar mai multe partide, ci doua viziuni despre starea actuala a Poloniei: viziunea potrivit careia Polonia este o tara de succes, ferm ancorata in UE si NATO, recunoscuta ca atare prin pozitia de Presedinte al Consiliului European ocupata de Donald Tusk, cu o economie puternica, avand parte de cea mai pasnica si prospera situatie din istoria ei ca stat si viziunea potrivit careia lupta pentru libertate si democratie nu s-a incheiat, este nevoie de destructurarea "sistemului", de renuntarea la cea de-a treia Republica (cea care a functionat dupa 1989). Atitudinea PiS fata de statul de drept este cel mai bine ilustrata de reactia la discursul din Parlament a lui Kornel Morawiecki, erou al Solidaritatii si membru al unui partid anti-sistem numit Miscarea Kukiz care a castigat 42 de locuri la alegerile din octombrie, devenind al treilea partid dupa PiS si PO. Venirea la putere a PiS si incercarea de anihilare a mecanismelor statului de drept din Polonia dau nastere la cateva concluzii: - Uniunea Europeana nu are la indemana un mecanism de reactie prompta atunci cand un stat incalca statul de drept si democratia, in afara asa - numitei "optiuni nucleare", suspendarea dreptului de vot in cadrul Consiliul European.

acum 58 luni (29 Dec 2015)

>

Masa Rotunda a fost insa interpretata, inca de la inceputul tranzitiei, nu numai ca fiind singura posibilitate de a renunta la regimul comunist si a organiza alegeri libere. Interpretarea este cu totul eronata, tinand cont ca liderii Solidaritatii au suferit ani grei de inchisoare in timpul regimului comunist, iar comunistii aveau sa piarda primele alegeri libere, nereusind apoi sa se grupeze intr-un partid de stanga puternic (cele doua mandate prezidentiale ale lui Kwasniecki fiind o exceptie de la regula potrivit careia un astfel de partid nu a reusit sa ajunga la putere in timpul tranzitiei). Jaroslaw Kaczynski a facut parte din cei care au sustinut inca de la bun inceput ca guvernul condus de Jan Olszewski a fost inlaturat de la putere in 1992 pentru ca ar fi dorit lustratia si decomunizarea completa a tarii. Pentru Kaczyniski si adeptii sai, desprinsi din Solidaritatea, Olszewski a fost singurul prim-ministru anti-comunist, alungat de la putere de "comunisti si tradatori". Aceasta interpretare a inceput sa nu mai fie doar una marginala, odata cu aparitia unui sistem media foarte puternic, dirijat de fratii Kaczynski. Asa a aparut Radio Maryja, ziare si posturi de televiziune, dar mai ales universitatea privata din Torun, nucleu al formarii jurnalistilor adepti ai teoriilor partidului fratilor Kaczynski. Media, publica sau privata, controlata de altii, a fost blamata drept mediu de propagare a minciunilor "sistemului", sprijinita din strainatate pentru a activa impotriva valorilor poloneze, etc.

Tinta atacurilor a fost, de la bun inceput, Lech Walesa, vazut ca fiind artizanul presupusei intelegeri subterane intre Solidaritatea si regimul comunist. Walesa arata cum a fost subminat constant de vechiul sau colaborator, Jaroslaw Kaczynski (care i-a fost consilier prezidential in perioada 1990 - 1991) si cum acesta a deschis sampania odata cu victoria in alegeri a lui Kwasniecki (Walesa adauga faptul ca sampania nu era prea rece, intrucat adv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro