Cum a ajuns o comuna din Romania in prag de faliment, dupa ce doi primari au introdus o serie de taxe locale ilegale

Cum a ajuns o comuna din Romania in prag de faliment, dupa ce doi primari au introdus o serie de taxe locale ilegale

Scandal mare in comuna galateana Tepu, acolo unde primaria a fost somata de OMV Petrom sa achite urgent o datorie de 6,2 milioane de lei (aproape 1,4 milioane de euro), altfel localitatea va fi executata silit. Primaria Tepu a incasat astfel, in perioada 2010-2015, circa 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca "taxa de foraj", iar 3,3 milioane de lei sub forma de chirie pentru campurile petroliere.

acum 63 luni (11 Jul 2017)

Scandal mare in comuna galateana Tepu, acolo unde primaria a fost somata de OMV Petrom sa achite urgent o datorie de 6,2 milioane de lei (aproape 1,4 milioane de euro), altfel localitatea va fi executata silit.

"Speram sa fim ajutati de Guvern, din fondul de rezerva.

Potrivit edilului, datoria a aparut ca urmare a unui lung sir de procese, iscat intre primaria din Tepu si OMV Petrom in urma unor decizii administrative (aprobate prin hotarare de Consiliul Local) luate pe vremea cand primari erau Daniel Gerhard Tuchel si sotia acestuia, Helena Narcisa Tuchel.

Mai exact, autoritatile locale de la Tepu au decis sa perceapa OMV Petrom o serie de taxe stabilite prin HCL, iar pentru ca societatea petroliera a refuzat sa le achite s-a procedat la executarea silita. Primaria Tepu a incasat astfel, in perioada 2010-2015, circa 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca "taxa de foraj", iar 3,3 milioane de lei sub forma de chirie pentru campurile petroliere.

OMV Petrom a atacat in justitie toate deciziile de impunere stabilite de autoritatile de la Tepu si a reusit sa le castige rand pe rand, zilele trecute fiind epuizate toate caile de atac.

Primaria comunei Tepu Galati FOTO Portal Primarie

Magistratii de la instantele de fond au concluzionat ca Petrom platea deja o taxa de foraj catre statul roman, in urma actului de concesiune a exploatarii petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primariei, ci proprietarilor pamantului.

Calin Rugina, primarul comunei Tepu FOTO ZiarulZona.ro

Raportat la numarul de locuitori ai asezarii, rezulta ca fiecare tepean are "in spate" o datorie de aproape 24.000 de lei, cam cat valoarea medie a unei locuinte taranesti din zona.

Actualul primar al comunei a declarat ca nu se pune problema ca datoria sa fie platita de locuitori... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro