Cum a ajuns o cercetatoare romanca la descoperirea aliajului care va revolutiona tratamentul fracturilor

Cum a ajuns o cercetatoare romanca la descoperirea aliajului care va revolutiona tratamentul fracturilor

Cand descoperirea Liei Stanciu (45 de ani), cercetatoare la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, va deveni realitate, medicina va face un mare pas inainte. Materialul elaborat de Lia Stanciu si de echipa ei de cercetatori de la Universitatea Purdue este util pentru cuie si suruburi folosite in ortopedie, pentru fragmente de oase in mana sau in incheieturi. Specialista in domeniul biomaterialelor, romanca are doua proiecte prin care doreste sa contribuie la evolutia stiintei: crearea de senzori pentru detectarea de boli care pot afecta oameni din toata lumea, precum si realizarea de implanturi temporare. Metode revolutionare de imunizare Romanca din Canada care cerceteaza misterele ADN-ului: "Primele lectii de biologie le-am luat la Marea Neagra" Teoriile unei cercetatoare romance de la Universitatea din Freiberg: "Daca vom trai cu mai putin, vom fi mai fericiti"

acum 31 luni (17 Jun 2017)

Cand descoperirea Liei Stanciu (45 de ani), cercetatoare la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, va deveni realitate, medicina va face un mare pas inainte.

Lia Stanciu este absolventa de Chimie la Universitatea din Bucuresti, iar doctoratul si l-a facut in Statele Unite ale Americii. "Citeam despre implanturile cu magneziu facute pentru stenturi cardiovasculare temporare - cele care deschid artera si se dizolva - si m-am gandit ca ar putea fi utila ideea si pentru fracturile osoase. Asa am ajuns la amestecul de fier si mangan", relateaza Lia Stanciu demersul sau in cercetare. In prezent, romanca este profesoara de Ingineria materialelor la Universitatea Purdue din statul Indiana, SUA. "Oamenii n-ar trebui sa mai suporte operatii suplimentare"

Testele experimentale au dovedit ca amestecul de fier si mangan se contopeste perfect cu osul, fara niciun semn de toxicitate in organism. Asa a descoperit Lia Stanciu implantul ortopedic care se dizolva in os si scuteste pacientii de interventii chirurgicale repetate si dureroase. Materialul elaborat de Lia Stanciu si de echipa ei de cercetatori de la Universitatea Purdue este util pentru cuie si suruburi folosite in ortopedie, pentru fragmente de oase in mana sau in incheieturi. Acesta trebuie sa fie suficient de puternic pentru a sustine osul in primele sase luni dupa fractura, dar sa se dizolve incet, astfel incat, dupa o perioada rezonabila de timp - noi spunem doi ani - sa poata disparea, lasand in urma tesut osos sanatos. Oamenii n-ar mai trebui sa suporte operatii suplimentare si cu siguranta n-ar trebui sa stea cu acele ace si suruburi in corp pentru tot restul vietii. Evident, materialul nu este util pentru implanturi gen proteza de sold. Primii pasi in laboratorul de chimie

Drumul Liei Stanciu a inceput in Romania, la Liceul National "Sfantul Sava" din Bucuresti. Cercetatoarea recunoaste ca nu a fost neaparat interesata de chimie, dar i-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro