Cum a ajuns Maria Tanase sa fie arestata pentru spionaj in Al Doilea Razboi Mondial

Cum a ajuns Maria Tanase sa fie arestata pentru spionaj in Al Doilea Razboi Mondial

Cand Maurice Negre a fost arestat sub acuzatia de spionaj si condamnat la 10 ani de inchisoare, fiind incarcerat la Aiud, Maria Tanase a facut tot posibilul sa-l scape. Cand in 1943 ajunge din nou la Ankara pentru un concert, s-a spus ca de fapt deplasarea ei ar fi avut alt scop si ca Cristescu ar fi trimis-o sa ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul. A fost salvata de la represalii de poplaritatea si faima de care se bucura in tara.

acum 90 luni (30 Mar 2016)

Primele acuzatii de spionaj au venit pe fondul unei povesti amoroase. La sfarsitul anilor `30, cand Maria Tanase cunoscuse deja cele mai inalte culmi ale succesului si era un nume cunoscut de toti romani, a trait o iubire scurta cu un personaj controversat, Maurice Negre. S-a lasat sedusa de misteriosul barbat inalt si frumos si o vreme au fost un cuplu celebru al Bucurestiului. Cand Maurice Negre a fost arestat sub acuzatia de spionaj si condamnat la 10 ani de inchisoare, fiind incarcerat la Aiud, Maria Tanase a facut tot posibilul sa-l scape. Se spune ca, din dragoste pentru Maurice, si-a vandut toate bijuteriile si blanurile, ca sa faca rost de banii necesari pentru a-l scoate din inchisoare. S-a speculat ca, in schimbul eliberarii iubitului, Maria ar fi acceptat chiar sa joace rolul de spion. Dupa ce a fost eliberat, Maurice s-a intors in Franta si relatia de amor s-a sfarsit. Peste ani, persecutata de regimul din tara, Maria i-a scris lui Maurice si i-a cerut sa o ajute. Chiar si dupa ce relatia cu jurnalistul francez s-a incheiat asupra Mariei au continat sa planeze suspiciuni de spionaj. Se spune ca, dupa intoarcerea in tara, a fost recrutata de serviciul secret al armatei germane Abwehr, dar artista ar fi refuzat. Relatie cu seful Serviciului Special de Informatii Dupa ce a aparut intr-un pictorial nud in care juca sah, Maria Tanase a inceput sa fie persecutata de politia legionara din tara. I s-au distrus matritele de la casele de discuri, casa i-a fost devastata, iar discurile sparte. A fost ajutata de Eugen Cristescu, cel care se afla la sefia Serviciului Special de informatii. Cand in 1943 ajunge din nou la Ankara pentru un concert, s-a spus ca de fapt deplasarea ei ar fi avut alt scop si ca Cristescu ar fi trimis-o sa ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul.

Actiunea "Autonomus" In perioada petrecuta in Turcia a fost des vazuta in compania unui personaj cunoscut serviciilor secrete, Alfred de Chastelain, care era la ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro