Cum a ajuns Maria Tanase sa fie arestata pentru spionaj in Al Doilea Razboi Mondial
Cand Maurice Negre a fost arestat sub acuzatia de spionaj si condamnat la 10 ani de inchisoare, fiind incarcerat la Aiud, Maria Tanase a facut tot posibilul sa-l scape. Cand in 1943 ajunge din nou la Ankara pentru un concert, s-a spus ca de fapt deplasarea ei ar fi avut alt scop si ca Cristescu ar fi trimis-o sa ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul. A fost salvata de la represalii de poplaritatea si faima de care se bucura in tara.
Primele acuzatii de spionaj au venit pe fondul unei povesti amoroase. La sfarsitul anilor `30, cand Maria Tanase cunoscuse deja cele mai inalte culmi ale succesului si era un nume cunoscut de toti romani, a trait o iubire scurta cu un personaj controversat, Maurice Negre. S-a lasat sedusa de misteriosul barbat inalt si frumos si o vreme au fost un cuplu celebru al Bucurestiului. Cand Maurice Negre a fost arestat sub acuzatia de spionaj si condamnat la 10 ani de inchisoare, fiind incarcerat la Aiud, Maria Tanase a facut tot posibilul sa-l scape. Se spune ca, din dragoste pentru Maurice, si-a vandut toate bijuteriile si blanurile, ca sa faca rost de banii necesari pentru a-l scoate din inchisoare. S-a speculat ca, in schimbul eliberarii iubitului, Maria ar fi acceptat chiar sa joace rolul de spion. Dupa ce a fost eliberat, Maurice s-a intors in Franta si relatia de amor s-a sfarsit. Peste ani, persecutata de regimul din tara, Maria i-a scris lui Maurice si i-a cerut sa o ajute. Chiar si dupa ce relatia cu jurnalistul francez s-a incheiat asupra Mariei au continat sa planeze suspiciuni de spionaj. Se spune ca, dupa intoarcerea in tara, a fost recrutata de serviciul secret al armatei germane Abwehr, dar artista ar fi refuzat. Relatie cu seful Serviciului Special de Informatii Dupa ce a aparut intr-un pictorial nud in care juca sah, Maria Tanase a inceput sa fie persecutata de politia legionara din tara. I s-au distrus matritele de la casele de discuri, casa i-a fost devastata, iar discurile sparte. A fost ajutata de Eugen Cristescu, cel care se afla la sefia Serviciului Special de informatii. Cand in 1943 ajunge din nou la Ankara pentru un concert, s-a spus ca de fapt deplasarea ei ar fi avut alt scop si ca Cristescu ar fi trimis-o sa ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul.
Actiunea "Autonomus" In perioada petrecuta in Turcia a fost des vazuta in compania unui personaj cunoscut serviciilor secrete, Alfred de Chastelain, care era la ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro