Cum a ajuns gasca cu gat rosu, o pasare pe cale de disparitie, sa bage milioane de euro in buzunarele taranilor romani

Cum a ajuns gasca cu gat rosu, o pasare pe cale de disparitie, sa bage milioane de euro in buzunarele taranilor romani

Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) este o specie migratoare pe cale de disparitie, protejata la nivelul Uniunii Europene, fiind ocrotita pe plan international prin Conventia pentru Conservarea Vietii Salbatice si a habitatelor Europene (Berna -1979, semnata de Romania in 1993). suma a variat intre 171 si 288 de euro in anii trecuti) doar pentru ca respecta o serie de reguli care tin de protejarea zonelor de hranire ale amintitei pasari.

acum 39 luni (7 Sep 2017)

Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) este o specie migratoare pe cale de disparitie, protejata la nivelul Uniunii Europene, fiind ocrotita pe plan international prin Conventia pentru Conservarea Vietii Salbatice si a habitatelor Europene (Berna -1979, semnata de Romania in 1993).

Pe langa subventia pe suprafata pe care o incaseaza ca restul fermierilor, orice proprietar (sau arendas) poate primi in plus pentru terenul agricol exploatat o suma de 250 de euro pe hectar (acesta este cuantumul pe 2017; suma a variat intre 171 si 288 de euro in anii trecuti) doar pentru ca respecta o serie de reguli care tin de protejarea zonelor de hranire ale amintitei pasari. Porumbul, recoltat dupa 15 septembrie

Pentru a primi sprijinul cuvenit, fermierii care acceseaza subventia (prevazuta de Pachetul 7 din Masura 10) se angajeaza sa respecte anumite cerinte, cea mai importanta fiind sa recolteze porumbul dupa 15 septembrie si sa lase o suprafata de minim 5% nerecoltata (cu specificarea ca nu trebuie neaparat sa fie lasat porumbul in picioare, ci se poate folosi si varianta pierderii la recoltare a 5% din productie, prin reglarea in acest sens a combinelor).

In situatia in care pe acel teren nu cultiva porumb, fermierii sunt obligati sa asigure o cantitate de 100 kg de porumb boabe la hectar, in cel putin un punct de hranire situat pe suprafata fiecarei parcele angajate.

Pe perioada de cinci ani a angajamentelor este obligatorie infiintarea in cel putin doi ani a culturii de porumb pe timpul verii.

Se interzic lucrarile agricole in perioada 15 octombrie-15 martie, iar folosirea metodelor de alungare si/sau utilizarea otravurilor in perioada cuprinsa intre 15 octombrie si 31 martie este, de asemenea, interzisa. Aproape un milion de hectare in program

Suprafata de terenuri arabile eligibile pentru subventia amintita este situata pe raza a 126 c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro