Cum a ajuns floarea de colt sa ii enerveze pe comunisti si sa ii interzica numele. Motivul pentru care planta rara este simbolul dragostei si al puritatii

Cum a ajuns floarea de colt sa ii enerveze pe comunisti si sa ii interzica numele. Motivul pentru care planta rara este simbolul dragostei si al puritatii

Floarea de colt, (leontopodium alpinum, dupa denumirea sa stiintifica) este cunoscuta in Elvetia, Austria sau Germania, unde este un simbol national, ca Edelweiss, nume compus din "edel", aristocratic, si "weiss", alb. Ocrotita de lege din 1933 Originara din stepele Asiei, unde creste la fel de deasa ca iarba, floarea de colt este o planta perena, de o frumusete aparte si, totodata, cea mai rara din intreaga flora montana. Si, daca in alte locuri ale lumii, floarea de colt poate creste pana la 80 cm inaltime, in tara noastra, tulpina are in jur de 5-20 cm, extrem de rar 30 cm, imbracata in frunze catifelate, dispuse de jur imprejur.

acum 57 luni (24 Aug 2015)

Floarea de colt, (leontopodium alpinum, dupa denumirea sa stiintifica) este cunoscuta in Elvetia, Austria sau Germania, unde este un simbol national, ca Edelweiss, nume compus din "edel", aristocratic, si "weiss", alb.

Interesant este ca, in jurul anului 1900, floarea de colt era cunoscuta in Romania si ca Floarea Reginei, denumire data in cinstea Reginei Elisabeta, careia ii era foarte draga. Mai tarziu, insa, comunistii au interzis aceasta denumire, din dorinta de a sterge definitiv din constiinte tot ceea ce tinea de Regalitate si monarhie. Ocrotita de lege din 1933

Originara din stepele Asiei, unde creste la fel de deasa ca iarba, floarea de colt este o planta perena, de o frumusete aparte si, totodata, cea mai rara din intreaga flora montana.

Creste in muntii calcarosi, in pajistile de pe versantii abrupti si insoriti, sau pe stancarii, unde isi fixeaza radacina in putinul pamant adunat in scobituri.

Floarea reginei creste in Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, dar si in Asia Centrala si de Est.

Este protejata in mai multe rezervatii naturale, cum ar fi Piatra Craiului, Muntii Bucegi, Ciucas, iar in rezervatia botanica din Alba, floarea de colt coboara la cea mai mica altitudine din Europa, aproximativ 600 de metri.

Si, daca in alte locuri ale lumii, floarea de colt poate creste pana la 80 cm inaltime, in tara noastra, tulpina are in jur de 5-20 cm, extrem de rar 30 cm, imbracata in frunze catifelate, dispuse de jur imprejur. Ceea ce o distinge pe delicata planta sunt florile, micute si numeroase, formate din petale de un alb imaculat care sunt dispuse in asa fel incat lasa impresia unei singuri flori, in forma de steluta.

Planta este acoperita de peri catifelati argintii, ca o pasla, care au rolul de a proteja frunzele si florile de vant. Poate creste pana la altitudini de 3400 de metri, iubin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro