Cum a ajuns Eurovisionul un concurs ciudat

Cum a ajuns Eurovisionul un concurs ciudat

In 2006, victoria "monstrilor" din trupa finlandeza lordi a fost o "palma" pe obrazul unui concurs considerat "prafuit" In ultimele doua decenii insa, odata cu "liberalizarea" Eurovision si cu numarul tot mai mare de tari participante dupa caderea regimurilor comuniste din Europa, "campionatul european de muzica" s-a axat tot mai mult pe show si tot mai putin pe muzica. Iar audientele uriase (concursul nu e transmis doar in tarile participante, ci si in Asia, Australia sau Noua Zeelanda) nu se obtin cu un pian si o vioara, nici macar cu o intreaga orchestra pe scena, asa cum se intampla la primele editii.

acum 56 luni (3 Mar 2015)

Pe an ce trece, "batranul" Eurovision devine tot mai surprinzator. La cea de-a 60-a editie care se va desfasura la Viena, in luna mai, va urca pe scena o trupa speciala, la propriu. Pertti Kurikan Nimipaivat (PKN) este formata din patru barbati care sufera de handicap intelectual sau retardare mentala (mai exact, autism si sindromul Down ) si care vor sa demonstreze ca orice obstacol poate fi depasit atunci cand vrei sa-ti urmezi pasiunea.

Melodia vorbeste despre neplacerea de a face lucruri pe care societatea ii obliga pe oameni sa le faca, cum ar fi sa se spele si sa manance corect.

"Familiile muzicienilor ii sustin in acest demers, la fel si fanii. Chiar si scena punk", a declarat Kalle Pajamaa, managerul trupei care va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipaivat s-au intalnit la un atelier cultural pentru persoane cu dificultati de invatare. Un documentar despre aceasta trupa, intitulat "The Punk Syndrome", a fost lansat in 2012 si a castigat mai multe premii atat in Finlanda, cat si in alte tari.

Trupa finlandeza PKN FOTO AP

Chitaristul formatiei, Pertti Kurikka, este un fan Eurovision, urmareste fenomenul de ani de zile ti i-a convis pe ceilalti membri ai trupei sa participe la Selectia Nationala.

Grupul PKN va concura in prima semifinala, din 19 mai, in care participa si Romania.

Finlanda a mizat si in trecut pe concurenti "inediti" la Eurovision. Trupa rock Lordi, ai carei membri au aparut pe scena cu masti de monstri, a castigat concursul international Eurovision in 2006.

In 2006, victoria "monstrilor" din trupa finlandeza lordi a fost o "palma" pe obrazul unui concurs considerat "prafuit"

In ultimele doua decenii insa, odata cu "liberalizarea" Eurovision si cu numarul tot mai mare de tari participante dupa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro