Cum a ajuns desertul in Romania. Explicatia ciudata pentru o localitate strabatuta de o apa, inconjurata de padure, dar cu o particularitate aparte
O explicatie: numarul mic de locuitori Intrebat daca stie de ce satul are in denumire particula "Desert", edilul crede ca la mijloc ar fi numarul mic de locuitori care traiau acolo in vechime, dat fiind gradul mare de impadurire a zonei.
Un sat izolat din Salaj, situat la capat de drum, poarta in denumirea sa caracteristicile unei zone aride. Ciudat, daca ne gandim ca satul este strabatut de o apa si este inconjurat de paduri semete de stejari.
Potrivit "Dictionarului etimologic al localitatilor din judetul Salaj", scris de regratatul Gheorghe Chende Roman, prima parte a denumiri localitatii este usor de explicat: vine din limba slava, de la cuvantul hrastu, care inseamna stejar, ce face trimitere la padurile din jur. Termenul de "Desert" din denumire este traducerea din limba maghiara a cuvantului puszta (pustiu, gol, solitar, desert). De altfel, denumirea de "Pusta" este si astazi mult mai consacrata in randul localnicilor decat Rastoltu Desert. "Daca intrebi pe cineva despre vreo persoana sau vreun loc din Rastoltu Desert s-ar putea sa spuna ca nu stie unde este asta, dar daca intrebi de Pusta, situatia se schimba", spune primarul Pamfil Berar.
O explicatie: numarul mic de locuitori
Intrebat daca stie de ce satul are in denumire particula "Desert", edilul crede ca la mijloc ar fi numarul mic de locuitori care traiau acolo in vechime, dat fiind gradul mare de impadurire a zonei.
"Cand au venit hoardele de tatari au zis ca e pustiu si asa a ramas", presupune primarul. O asezare de epoca neolitica, din cultura ,,Tiszapolgar'', si una de epoca eneolitica, descoperite acolo, demonstreaza ca zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro