Cum a ajuns Darwin "persona non grata" in scolile romanesti. Drumul de la Dumnezeu la maimuta trece prin scoala

Reactia acestui grup de ONG-uri venea in conditiile in care in mass-media aparusera primele stiri despre posibila introducere obligatorie in scoala a orelor de "Educatie sanitara", de la clasa I si pana la a XII-a. Mai ales in cazul copiilor inscrisi la gradinita sau al scolarilor din primul ciclu de invatamant, stiinta si religia sunt predate cu aceeasi intensitate, respectand parca un principiu nescris, foarte la moda astazi, enuntat de omul de stiinta american Stephen Jay Gould: "Cele doua sunt traditii de gandire independente, care nu au nevoie sa se contrazica reciproc". Si poate ca nu este nicio dovada mai buna a acestei dileme, decat un studiu publicat in revista americana "Science", in 2014, realizat prin intervievarea profesorilor de biologie de la 926 de licee din SUA. Datoram viitoarei generatii capacitatea noastra de a sadi samanta indoielii, de a face copiii de astazi sa nu primeasca nimic gata ambalat, de a-i face sa gandeasca si sa-si puna probleme in fiecare moment". "Masa ignorantilor" Reactiile anti-evolutionism, intalnite atat pe forumurile de pe internet, cat si in discursurile publice si, iata, chiar si in deciziile autoritatilor, au aparut in contextul in care acest curent stiintific nu a fost privit niciodata ca o disciplina de sine statatoare, ci raportat permanent la antiteza sa: creationismul sau, prin extensie, religia. In 1986, Lascu descoperea, in Dobrogea, o pestera in care exista un ecosistem complet rupt de exterior, de restul Pamantului, unde erau identificate 33 de specii noi de animale. Aportul lor la cunoastere este aproape de zero, copilului nu-i este oferit un sistem de a intelege lumea, de a o putea analiza, ci un fel de sfat, sub forma unei amenintari aparente", crede sociologul clujean Sebastian Cristescu. Acesta crede ca, oricat de adevarata ar fi ideea potrivit careia scoala trebuie sa le ofere, deopotriva, elevilor morala si cunoastere, cu alte cuvinte atat reguli de a cunoaste si intelege lumea, cat si sfaturi de convietuire sociala, "un discurs despre ce inseamna nu va putea fi substituit niciodata unuia ce raspunde la intrebari precum , sau ". Potrivit acesteia, desi nu exista prevederi clare legate de subiect in programa scolara, elevii din Romania au contact cu evolutionismul in diverse capitole ale disciplinei: "Spre exemplu, la ciclul gimnazial, se studiaza grupele de animale in ordinea lor fireasca, dictata de evolutie, cu accent pe caracterele de superioritate aparute ca rezultat al adaptarii la mediu si pe verigile care explica evolutia.

acum 113 luni (21 Jun 2015)

Pe 10 iunie 2015, 19 ONG-uri trimiteau o scrisoare deschisa catre ministrii Educatiei si Sanatatii. Semnatarii, printre care se numarau organizatii non-guvernamentale ce militeaza pentru valorile crestine, grupuri pentru protejarea familiei traditionale si asociatii implicate in lupta anti-SIDA cereau autoritatilor sa faca tot ce le sta in putinta pentru a promova in scoli abstinenta pana la casatorie, ca fiind "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor".

Reactia acestui grup de ONG-uri venea in conditiile in care in mass-media aparusera primele stiri despre posibila introducere obligatorie in scoala a orelor de "Educatie sanitara", de la clasa I si pana la a XII-a.

Scrisoarea a divizat opinia publica in doua categorii: pro si contra orelor de religie in scoala, cu o masa de oameni militand pentru impunerea valorilor traditionale, crestine, si un alt grup militand pentru deschiderea catre necesitatile vremurilor actuale. Exemplele invocate nu sunt insotite, din pacate, de nicio sursa bibliografica, dar numai aparitia unor astfel de referinte critice in context este cel putin neobisnuita. Mai ales atunci cand, in acelasi text amintit, printre invalmaseala referintelor stiintifice de pretutindeni, semnatarii nu uita sa traga un picior in gura, asa, in goana scriiturii, intregului concept de "ereditate".

Reactia nu este una de neinteles.

Doua modele

Pornind din acest punct, scrisoarea amintita la inceput, indiferent de continutul ideilor amintite, deschide o dezbatere. Vrem, nu vrem, evolutionismul este o doctrina stiintifica respectabila, care, desi nu lipsita de contradictii si neclaritati, este considerata "principiul unificator al biologiei". Mai mult, fiind o ramura stiintifica adoptata, opereaza cu triada specifica oricarui proces de cunoastere: cauza, efect, experiment. Aceste trei caracteristici stau la baza oricarui proces de predare si in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro