Cum a ajuns cratima simbol national
> La examenele de clasa a VIII-a, rata de participare a fost ridicata, si anume de 96,7%. Primul pentru ca erau nemultumiti de nota primita si de aceea motivatia de a contesta, iar al doilea soc vazand ca nota lor a scazut dupa contestatie. Rusinea este si pentru obrazul profesorilor si directorilor care nu mai inspira de ani si ani credibilitate si siguranta si care au acceptat sa fie complici la copiatul la examene. O eleva care dorea un liceu de top si era sigura de o nota mare la romana, dupa 1 an de munca constanta, mi-a scris ieri ca era sa ajunga la spital dupa ce de la 8.95 a ajuns la 8.30. Cei 241 de elevi cu media de 10 au tot meritul lor personal, nu sunt rezultatul vreunui program special de performanta al Ministerului Educatiei. Ma intreb cum este posibil ca programa si subiectele de examen sa fie chiar atat de similare in ultimii 15-20 de ani?
>
La examenele de clasa a VIII-a, rata de participare a fost ridicata, si anume de 96,7%. Daca inainte de contestatii 111.510 candidati (75%) au obtinut medii peste 5 nu poate fi decat un fapt imbucurator.
Din pacate, ma ingrijoreaza cateva aspecte: Mediile peste 5, extrem de putine in judetele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60%), Mehedinti si Calarasi, ambele cu 64,9%. Ce politici va adopta Ministerul Educatiei si Inspectoratele Scolare din aceste judete pentru a creste gradul de promovabilitate? Nu inteleg de ce, daca lucrarea reevaluata ar merita 0.49 de puncte, nu le poate primi? E o diferenta intre 8.50 si de pilda 8.99. Daca lucrarea mea era de 8.99, ce ma impiedica sa nu obtin aceasta medie cunoscand ca pentru admitere inclusiv 0.01 conteaza? Primul pentru ca erau nemultumiti de nota primita si de aceea motivatia de a contesta, iar al doilea soc vazand ca nota lor a scazut dupa contestatie. De ce nu ne explica Ministerul ca x% dintre elevi dupa contestatii au obtinut o nota mai mica? Regret ca elevii, parintii si profesorii nu au incredere in evaluatori. Am insistat sa le transmit ca subiectivitatea profesorului nu poate influenta nota, ca sunt doi evaluatori etc. Cel putin la romana, toti sperau sa dea de un evaluator neutru. Nu pot sa cred ca nu exista un barem clar si limpede aplicabil si nu accept ca subiectivitatea unui profesor obosit sa dezavantajeze un elev. Regret ca increderea in sistemul de invatamant scade de la an la an. Totusi este un examen al unor elevi de 14-15 ani. Ca pe holuri este securitate, ca la usi sunt asezati politisti si jandarmi. Nicaieri in Europa, nici la universitatile de top, si am trecut prin cateva, nu este nicio legatura intre educatie si politie. Sa nu mai functionam sub acte de intimidare, teroare si masuri de securitate excesive pentru mediul scolar. Rusinea este si pentru obrazul profesorilor si directorilor care nu mai inspira de ani si ani credibilitate si siguranta si care au acceptat sa fie com... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro