Cum a ajuns Copos un Al Capone de Dambovita

Asa cum criminalul american a ajuns sa-nfunde inchisoarea doar pentru o bagatela, evaziune fiscala, autoritatile nereusind sa adune probe pentru infractiunile sale mult mai grave, si in cazul Copos, presa, din lipsa de probe, se agata cu disperare de presupusul plagiat dintr-o lucrare de masterat a istoricului Catalin Parfene, in conditiile in care exista indicii de posibile infractiuni mult mai grave, savarsite in timpul detentiei. De ce nu o fac, de ce ii lasa pe acesti infractori sa-si reduca pedepsele, imbracand haina ipocrita de oameni de stiinta, asta e un alt mister care va lasa un gust amar romanilor, fata de modul in care se face dreptate in Romania.

acum 106 luni (16 Apr 2015)

Infractorii de lux au inventat un nou tipar: Al Capone de biblioteca. Fura cu indolenta, sub ochii nostri, lucrari stiintifice cu ajutorul carora reusesc sa-si reduca pedeapsa si, din cauza lipsei de reactie a autoritatilor, care nu vor sa verifice traseul unor furturi evidente, romanii asista siderati la un circ ieftin, care arunca in derizoriu orice forma de cercetare stiintifica din Romania. Asa cum criminalul american a ajuns sa-nfunde inchisoarea doar pentru o bagatela, evaziune fiscala, autoritatile nereusind sa adune probe pentru infractiunile sale mult mai grave, si in cazul Copos, presa, din lipsa de probe, se agata cu disperare de presupusul plagiat dintr-o lucrare de masterat a istoricului Catalin Parfene, in conditiile in care exista indicii de posibile infractiuni mult mai grave, savarsite in timpul detentiei.

Sa scrii intr-un an de zile, fara nicio pregatire, cinci lucrari stiintifice, dintre care doua pe teme de istorie medievala, este imposibil. Si pentru un absolvent al unei facultati de istorie ar fi foarte greu sa abordeze o tema referitoare la relatiile matrimoniale din sec XIV-XVI, daramite pentru cineva fara studii de specialitate, caruia, de-a lungul timpului, fiind persoana publica, i-am putut evalua singuri capacitatile intelectuale. Logica bunului simt ne spune ca din punct de vedere intelectual, Copos este incapabil sa trateze la modul profesionist o astfel de lucrare.

Catalin Parfene a anuntat ca a depus o sesizare la Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, in care a atasat pagini intregi cu pasaje similare, care i-au starnit suspiciunile de plagiat. Mai mult ca sigur, o comisie de specialisti se va intruni si va analiza cele doua lucrari, cea a lui Parfene si cea a lui Copos.

Cazul Copos nu este doar despre incalcarea principiilor de etica academica, ci despre o posibila pacalire a legii, cu ajutorul acestor teze, cu care a reusit sa-si reduca pedeapsa si sa fie eliberat inainte de termen.

In mod n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro