Cum a ajuns Codul Silvic sa incaiere Palatele

Cum a ajuns Codul Silvic sa incaiere Palatele

"Apreciem ca introducerea pragului maximal de 30% din volumul de masa lemnoasa (...) este de natura sa limiteze posibilitatea operatorilor/grupurilor de operatori de a achizitiona sau procesa masa lemnoasa, ceea ce poate afecta concurenta care trebuie sa se exercite cu ocazia licitatiilor pentru vanzarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica" si "ar putea conduce la renuntarea, din partea statului, la veniturile suplimentare pe care acesta le-ar putea obtine in urma derularii unei licitatii", a fost reactia lui Chiritoiu, redata intr-o ampla analiza publicata de "Adevarul" pe tema noului Cod Silvic. In unele tari din Uniunea Europeana, pentru padurile particulare de o suprafata mica se face un studiu, nu foarte stufos, cu rubrici clare ce trebuie completate de proprietarul de padure, care se angajeaza ca va recolta un volum de masa lemnoasa care nu va depasi posibilitatea padurii lui", a fost punctul de vedere al presedintelui Federatiei pentru Apararea Padurilor.

acum 64 luni (10 May 2015)

Premierul Victor Ponta le-a transmis direct celor din partid si, indirect, presedintelui Klaus Iohannis ca nu vrea sub nicio forma ca noua lege a Codului Silvic sa fie modificata conform doleantelor exprimate de la Cotroceni. Ponta i s-a adresat sambata deputatei PSD Carmen Moldovan, presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, for care trebuie sa se pronunte marti asupra cererii de reexaminare trimise de Iohannis, si s-a aratat convins ca social-democratii vor fi "de partea cea buna".

" Saptamana viitoare, Carmen, trebuie sa ne luptam sa trecem Codul Silvic ca sa nu se mai taie padurile de firme din strainatate protejate de lobby-uri din Romania. Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul sau de Facebook, un mesaj in care afirma ca va propune, la urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, o discutie cu privire la defrisarile ilegale. Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati", se arata in textul venit de la Cotroceni.

PSD acuza "lobby" la nivel inalt

Proiectul trimis la reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa intre, marti, in dezbaterea Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, care este si for decizional. Senatul a respins saptamana trecuta modificarile cerute in solicitarea de reexaminare venita de la Cotroceni si a votat proiectul in forma sa initiala.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declarat vineri ca asupra presedintelui Iohannis "planeaza o suspiciune" ca nu ar fi de partea romanilor, intrucat nu a fost de acord cu proiectul Codului Silvic votat in Parlament si a cerut reexaminarea legii. Totodata, Gavrilescu a anuntat ca ministerul pe care il conduce a declansat, la ordinul sau personal, un control la compania "Holzindustrie Schweighofer" pentru a verifica legalitatea achizitiona... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro