Cum a ajuns blandul iepure semn de piaza rea la romani. Credinte populare ciudate despre animalele salbatice

Cum a ajuns blandul iepure semn de piaza rea la romani. Credinte populare ciudate despre animalele salbatice

Artur Gorovei, directorul publicatiei Sezatoarea, "Revista de literatura si traditiuni populare", a adunat tot felul de credinte ale romanilor legate de animale. "Este semn ca anul va fi manos cand furnicile ies devreme primavara (Suceava), cand gainile se culca sara devreme si se scoala dimineata tarziu (Tatarusi, Bogdanesti), cand toamna vor fi gaste salbatice multe (Colilia-Ialomita), cand soarecele isi face cuib pe o buruiana, mai sus de la pamant (Roman) si cand se ivesc carabusi multi (Piatra N, Roman, Cuza-Voda, Cirligi, Bosia-Iasi, Smulti)".

acum 103 luni (21 Nov 2015)

Artur Gorovei, directorul publicatiei Sezatoarea, "Revista de literatura si traditiuni populare", a adunat tot felul de credinte ale romanilor legate de animale. O serie de profesori si cadre didactice i-au comunicat lui Artur Gorovei raspunsuri adunate de la elevii lor din judetele Neamt, Bacau, Suceava, Botosani, Tecuci, Ialomita, Dolj, Ramnicu Sarat, Iasi, Roman, Covurlui, Constanta, Prahova, Vlasca, Tutova, Vaslui Buzau, Teleorman, Tutova, Vaslui Buzau sau Teleorman. "Sunt doi ani de cand am primit de la dl. Sistemul acesta al anchetei sau chestionarelor, fiind unul din cele mai lesnicioase, am trimis la mai multe persoane un numar insemnat din chestionarul d-lui Thomas, prelucrat de mine pe limba romaneasca". Semne bune de la salbaticiuni, iepurele - piaza rea La intrebarea "Despre care animale (vite, paseri, pesti, insecte) se crede ca e bine, ori rau cand le vezi?", directorul revistei a concluzionat, in urma raspunsurilor primite, ca in toata Romania este raspandita credinta conform careia nu-i de bine cand intalnesti iepurele. "Toate fiarele salbatice prevestesc a bine, cand iti ies inainte (...), pe cand pe multe din animalele prietine omului, nu-i bine sa le intalnesti in cale.

Credintele nu sunt universal valabile in toate localitatile dupa cum demonstreaza raspunsurile venite din tara: "In cele mai multe localitati, fluturele alb e semn bun, pe cand in Piatra Neamt arata slabiciune, iar in Tatarusi prevesteste ca vei fi cam bolnavicios. Fluturele colorat (Piatra N.) si in special cel rosu (judetele Roman si Suceava), e a bine, pe cand cel galben, tot in jud. Cainele, gaina, boul si liliacul vestitorii mortii La intrebarea "despre care animale se crede ca prevestesc moartea", cele mai multe raspunsuri au indicat cucuveaua si cainele (atunci cand urla). "Prin unele locuri, insa, se crede ca cucuveica rade si plange, si ca numai plansetul ei prevesteste moartea. Canele, dupa cum se crede in Roman, prevesteste moarte si cand scurma in fata casei". Al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro