Cum a ajuns Baraganul mica Siberie a Romaniei. Recordul de ger dateaza din 1986. Povestile unor ierni de groaza

Cum a ajuns Baraganul mica Siberie a Romaniei. Recordul de ger dateaza din 1986. Povestile unor ierni de groaza

Raport meteorologic din anul 1900 FOTO Muzeul Municipal Calarasi Un document pus la dispozitia Muzeului Municipial Calarasi de catre meteorologul previzionist principal, gradul I, Dumitru Balta din cadrul ANM arata faptul ca in iarna lui 1900/1901, zapada nu s-a topit de la 1 ianuarie pana la 8 martie, iar Borcea a stat inghetata bocna de la 9 ianuarie pana la 1 februarie, timp in care localnicii treceau cu piciorul ori cu sanille pe gheata care avea o grosime de aproximativ o jumatate de metru. Oameni pe gheata FOTO Baraganul de altadata 655 de zile de ploi torentiale Datele de referinta privind starea vremii si evolutia fenomenelor meteorologice din Romania au fost realizate de specialistii care au publicat "Anuarul Statistic al Romaniei - 1912" avand ca punct de referinta perioada de timp cuprinsa intre anii 1900 - 1910.

acum 54 luni (18 Jan 2017)

In Baragan, luna ianuarie, de 40 de ani incoace, spun meteorologii, este recunoscuta ca cea mai friguroasa.

"Luna ianuarie este cea mai caracteristica luna a anotimpului hibernal, in care se inregistreaza cele mai scazute valori minime de temperatura", spun specialistii Serviciului Meteorologic si Asigurarea Calitatii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Cantitati mari de precipitatii

O analiza a ultimilor 40 de ani in Baragan evidentiaza temperaturi deosebit de scazute, cu multe zile de viscol si cu polei. "In unii ani activitatea intensa a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulatiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitati mari de precipitatii", spun meteorologii.

In 2012, casele au fost ingropate in nameti la Lehliu FOTO ISU Calarasi

O luna, prizonierii fluviului de gheata

Nici in 2012, iarna nu a fost mai blanda. Aproape o luna, marinarii au fost prizonierii fluviului de gheata.

Nava cu care circula a fost prinsa in gheata la Chiciu, alaturi de alte peste 30 de ambarcatiuni. Peisajul a fost fascinant, iar sloiurile de gheata nu mai lasau loc apei sa inainteze. Borcea a mai inghetat, insa doar iarna crunta de la sfarsitul anilor 80 a transformat-o intr-un adevarat patinoar.

Dunarea, vazuta de sus FOYO ISU Calarasi

Urgia alba care s-a abatut peste Baragan la inceputul anului 2012 a paralizat totul in cale. Sute de militari de la ISU au luptat cu nametii pentru a-i scoate pe oameni la lumina.

21 de zile cumplit de friguroase

In anul 1985, in luna ianuarie, s-a consemnat o temperatura minima absoluta de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei si 21 de zile de ger. In 1986 s-a batut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape intreaga luna a fost dominata de ger, iar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro