Cultul mortilor in credinta romanilor. "Cel plecat la cele vesnice nu se putea prezenta la Judecata de Apoi fara cruce"

Cultul mortilor in credinta romanilor.

O serie de obiceiuri legate de cultul mortilor au loc in cimitire, obiceiuri menite sa aduca linistea celor plecati la cele vesnice. De aceea, crucea avea un rol exterm de important in credintele populare ale taranului, iar acest lucru avea sa le dea de furca cercetatorilor. Preluarea de catre cruce a rolului protector, jucat in vechime de copacul din mijlocul asezarii, potentarea cu ajutorul bisericii crestine, a facut ca ea sa apara in multe locuri in care raul se putea manifesta.

acum 36 luni (7 Oct 2017)

O serie de obiceiuri legate de cultul mortilor au loc in cimitire, obiceiuri menite sa aduca linistea celor plecati la cele vesnice. Mirela Coman, in volumul publicat "Lemnul in cultura populara din zonele etnografice ale judetului Maramures" arata ca in mentalitatea taranului, cel plecat la cele vesnice "nu se putea prezenta la Judecata de Apoi fara cruce. De aceea, crucea avea un rol exterm de important in credintele populare ale taranului, iar acest lucru avea sa le dea de furca cercetatorilor.

"In campaniile de achizitii, muzeografii au putut cu foarte mare greutate sa aduca in muzee cruci, tocmai din cauza opozitiei comunitatii. Oamenii spuneau ca acele cruci, chiar asa distruse si fara sa se mai stie ale cui erau, trebuiau sa ramana in arealul cimitirului", mai arata Janeta Ciocan. Ba mai mult, ea descrie si raspunsul ferm pe care il primea de la sateni, atunci cand cereau vechile cruci pentru muzeu: "nici nu gandi de-aieste, doamna!".

Credinta se pastreaza si astazi, chiar daca in unele culte, locul pentru mormant trebuie rascumparat dupa 25 de ani, pentru a nu fi transferat altcuiva.

In Tara Maramuresului, crucile de lemn au ajuns adevarate opere de arta. Lemul de stejar, arata ea, este preferat la realizarea lor, dar si cele de fag sau brad. "Cel mai intalnit motiv este cel al arcului solar, unde astrul apare rotund sau "rupt" (in forma de semicerc). Nu mai putin interesante sunt crucile inscrise intr-un cerc, de factura celtica, pe care le intalnim in zona Codrului si Tara Maramuresului. In Tara Maramuresului, crucile sunt decorate cu aceleasi tehnici si cu aceleasi motive pe care le regasim pe vestitele porti maramuresene: funia, rozeta, dintele de lup etc.", mai explica Janeta Ciocan. Preluarea de catre cruce a rolului protector, jucat in vechime de copacul din mijlocul asezarii, potentarea cu ajutorul bisericii crestine, a facut ca ea sa apara in multe locuri in care raul se putea m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro