Culmea gingasiei in Castelul Corvinilor: doi pui de soim abia iesiti din oua pazesc meterezele fortaretei medievale

Culmea gingasiei in Castelul Corvinilor: doi pui de soim abia iesiti din oua pazesc meterezele fortaretei medievale

Soimii au devenit de cativa ani prezente obisnuite in Castelul Corvinilor, spun angajatii monumentului istoric, iar unul dintre motovile pentru care pasarile de prada au fost atrase de castel este colonia de lilieci-vampir care traieste in podurile fortaretei.

acum 52 luni (20 Jun 2016)

Una dintre cele doua perechi de soim din specia Vanturel Rosu, care au cuibarit la adapostul Castelului Corvinilor, a adus pe lume doi pui.

Soimii au devenit de cativa ani prezente obisnuite in Castelul Corvinilor, spun angajatii monumentului istoric, iar unul dintre motovile pentru care pasarile de prada au fost atrase de castel este colonia de lilieci-vampir care traieste in podurile fortaretei. Sunt pasari rapitoare care se hranesc cu animale si pasari mici, iar de obicei in lunile aprilie - mai perechile de soimi depun patru - cinci oua, care sunt clocite circa patru saptamani.

Cele doua perechi de la Castelul Corvinilor nu sunt deranjati, spun administratorii monumentului, de porumbeii care traiesc in imprejurimile acestuia.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Romania, a fost construit in secolul XV, in vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de sotia sa, Elisabeta Szilagyi, si apoi de familiile nobiliare care au avut in stapanire cetatea, cea mai mare contributie in schimbarile aduse arhitecturii castelului fiind realizata in vremea principelui transilvan Gabriel Bethlen. Flacarile au transformat in scrum acoperisul din sindrila al cetatii, grinzile, scarile de lemn, plafoanele si au devastat aproape intreg castelul, singura usa din lemn care nu a fost atinsa, fiind tocmai poarta inchisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci parasit, insa apoi a intrat in cea mai ampla operatiune de renovare, intinsa pe aproape 40 de ani. In prezent, monumentul istoric reprezinta una dintre marile atractii turistice din Romania, fiind vizitat anual de peste 300.000 de oameni. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro