Culisele unui razboi: Libia, Sarkozy si aurul lui Gadhafi

Noi email-uri confidentiale desecretizate ale fostului secretar de Stat american Hillary Clinton releva neincrederea americanilor fata de motivatiile razboiului dus de Franta lui Sarkozy contra Libiei lui Gadhafi. O noua serie de e-mailuri facute publice la inceputul anului de catre candidata la investitura democrata pentru presedintia americana - disponibile pe site-ul Departamentului de Stat - contin documente relative la razboiul din Libia initiat de presedintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy. Cel mai uimitor in acest memo este lunga sectiune ce relata enorma amenintare ca aurul si argintul rezervelor lui Gadhafi, estimate la "143 tone de aur si o cantitate egala de argint" (potrivit unor persoane bine informate, aceasta cantitate de aur si argint a fost evaluata la 7 miliarde dolari) ar putea pune in pericol "francul francez" (CFA) in circulatie ca moneda africana in Africa francofona.

acum 72 luni (13 Jan 2016)

Noi email-uri confidentiale desecretizate ale fostului secretar de Stat american Hillary Clinton releva neincrederea americanilor fata de motivatiile razboiului dus de Franta lui Sarkozy contra Libiei lui Gadhafi.

Perioada razboiului in Libia, in 2011, se regaseste in centrul "emailgate" legat de Hillary Clinton, afacere nascuta in SUA de utilizarea mesageriei sale personale de catre fostul secretar de Stat. O noua serie de e-mailuri facute publice la inceputul anului de catre candidata la investitura democrata pentru presedintia americana - disponibile pe site-ul Departamentului de Stat - contin documente relative la razboiul din Libia initiat de presedintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy.

E-mailurile in discutie au fost publicate la 22 iunie de o comisie ad-hoc a Congresului ce ancheta tragedia din Benghazi din 1 septembrie 2012, in care patru americani si-au gasit moartea intr-un atac jihadist.

La 2 aprilie 2011, Sydney Blumenthal ("Sid"), fost colaborator al lui Bill Clinton la Casa Alba, amic de multa vreme si confident al lui Hillary Clinton, adresa secretarului de Stat un memorandum "confidential" ce continea motivatiile lui Sarkozy pentru sustinerea rebelilor libieni. Nu a fost vorba despre motive umanitare sau de o populatie in pericol ci de interese strategice, economice, politice, si mai ales de un tezaur in aur masiv al dictatorului libian, colonelul Muammar al-Gadhafi. Alte surse si-au exprimat indoiala asupra informatiilor lui "Sid" dar Hillary Clinton, care a dorit sa il includa in echipa sa de la Departamentul de Stat dar a fost impiedicata de Casa Alba, a continuat sa il asculte.

Cinci motive de razboi

Un memorandum listeaza cinci factori care au motivat angajamentul lui Nicolas Sarkozy in razboiul din Libia - dorinta de a obtine o mai mare parte din petrolul libian; oferirea unei sanse armatei franceze sa-si restabileasca pozitia in lume, dar miza esentiala era vointa de anihilare completa a influen... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro