Culisele unei tepe turcesti cu apartamente-fantoma: cum au ajuns mafioti patronii turci ai uneia dintre cele mai mari afaceri din Romania

Culisele unei tepe turcesti cu apartamente-fantoma: cum au ajuns mafioti patronii turci ai uneia dintre cele mai mari afaceri din Romania

Povestea acestei uriase escrocherii incepe in anul 2007, atunci cand firma galateana Beyler SA (pe atunci, firma patronata de turcii Ahmet si Osman Hos era cel mai mare producator de usi metalice din Romania) a anuntat demararea la Galati a unui proiect imobiliar (BeyCity) pe care-l estimau ca avand o valoare finala de circa 40 de milioane de euro. Datorii restante de 28 de milioane de euro A urmat, firesc, deschiderea procedurii de insolventa a firmei, prilej cu care administratorul judiciar, PricewaterhouseCoopers, a descoperit ca SC Beyler SA a ajuns sa inregistreze datorii restante de circa 28 de milioane de euro (115.864.765 lei), revendicate de 116 creditori. De la afaceristi prosperi la rapitori si santajisti In anul 2011, in plina perioada de procese cu creditorii (si dupa ce trecusera o vreme si prin arest preventiv din cauza acuzatiilor de inselaciune), Ahmet si Osman Hos (tata si fiu) au fost protagonistii unui episod de neconceput pentru cei care pana in 2008 ii socoteau ca fiind printre cei mai puternici oameni de afaceri din Galati.

acum 61 luni (26 May 2015)

Povestea acestei uriase escrocherii incepe in anul 2007, atunci cand firma galateana Beyler SA (pe atunci, firma patronata de turcii Ahmet si Osman Hos era cel mai mare producator de usi metalice din Romania) a anuntat demararea la Galati a unui proiect imobiliar (BeyCity) pe care-l estimau ca avand o valoare finala de circa 40 de milioane de euro. Terenul ales, aflat pe strada Domneasca, aproape de zona centrala a orasului, era ocupat de cateva cladiri vechi de peste 100 de ani, care fusesera ale Intreprinderii Textile Galati si care au fost demolate rapid.

Au dat navala la pomul laudat

Zona centrala si linistita, contextul bun din piata imobiliara (plus reputatia foarte buna a Beyler) i-au determinat de cumparatori sa dea navala sa cumpere apartamente in blocurile respective, inca de cand acestea erau in faza de fundatie. Nu mai putin de 90 de galateni au achitat in avans sume cuprinse intre 90.000 si 120.000 de euro - adica peste 10 milioane de euro in total! - in speranta ca vor locui in "blocurile turcesti" de pe Domneasca.

Cei mai multi dintre cumparatori si-au vandut apartamentele vechi si au facut si credite bancare pentru a face rost de bani. "Aveam doua apartamente, dintre care pe unul l-am ipotecat pentru a-l putea achizitiona pe cel de la Beyler. Mai mult, m-am imprumutat si cu aproape un miliard de lei vechi de la cunoscuti. Nici la sediul fabricii de usi lucrurile nu mai erau prea clare, dupa ce zeci de creditori si de furnizori au inceput sa se adune pentru a revendica platile restante.

Datorii restante de 28 de milioane de euro

A urmat, firesc, deschiderea procedurii de insolventa a firmei, prilej cu care administratorul judiciar, PricewaterhouseCoopers, a descoperit ca SC Beyler SA a ajuns sa inregistreze datorii restante de circa 28 de milioane de euro (115.864.765 lei), revendicate de 116 creditori.

Numai creditele la banci erau, in 20... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro