Culisele schimbului de prizonieri intre SUA si Iran

New York Times si Wall Street Journal au relatat despre progresele si dezacordurile care au marcat 14 luni de negocieri clandestine intre reprezentantii Washingtonului si ai Teheranului care au permis un acord in vederea eliberarii si schimbului de prizonieri americani si iranieni. Probleme de ultima ora In final, acordul a fost obtinut dupa intalnirea dintre secretarul de Stat american, John Kerry, si ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, acord concretizat cu schimbul de prizonieri din weekend - eliberarea de catre Iran a cinci americani si a sapte iranieni de catre SUA.

acum 99 luni (18 Jan 2016)

New York Times si Wall Street Journal au relatat despre progresele si dezacordurile care au marcat 14 luni de negocieri clandestine intre reprezentantii Washingtonului si ai Teheranului care au permis un acord in vederea eliberarii si schimbului de prizonieri americani si iranieni.

La 13 ianuarie, zece militari americani, ale caror ambarcatiuni (doua) fusesera sechestrate in apele iraniene, au fost eliberati dupa contacte directe intre SUA si Iran, tari care au rupt relatiile lor diplomatice de peste 35 de ani.

Dupa raportul pozitiv comunicat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) privind aplicarea de catre Teheran a dispozitiilor acordului nuclear incheiat cu marile puteri in iulie 2015, Washingtonul a suspendat in weekend aplicarea sanctiunilor adoptate in cadrul unei mobilizari internationale contra programului nuclear controversat al Iranului. Duminica, presedintele Obama a evocat efecte indelungatei negocieri cu Iranul, dupa 35 ani de ruptura a relatiilor diplomatice, asupra problemei prizonierilor.

Presiunea iranienilor

De un an, responsabili din Administratia Obama s-au reunit in secret cu omologii lor iranieni in vederea eliberarii americanilor aflati in inchisorile iraniene. Toamna trecuta a fost semnat un acord pentru eliberarea prozonierilor, dar iranienii au sosit la ultima reuniune clandestina care avea loc la Geneva, intr-un apartament de hotel, cu o propunere noua - eliberarea zecilor de iranieni detinuti in inchisorile americane. Ceva de schimbase, o parte a bataliei continua in interiorul Iranului asupra modului de negociere cu Statele Unite. Interlocutorii lui McGurk proveneau din aparatul securitatii statului iranian, un grup care nu doreau sa intalneasca americanii si cu atat mai mult sa negocieze cu ei. Aceste negocieri secrete au purtat amprenta istoriei amare pentru responsabilii de la Teheran legata de lovitura de stat din Iran, din 1953, ca si de sustinerea americana a Irakului in razboiul... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro