Culisele schimbarilor din Guvernul Grindeanu: De ce a acceptat Liviu Dragnea un tehnocrat la Justitie

Ideea unui ministru "tehnocrat" independent față de PSD (cel puțin pe hartie) a fost lansată de premierul Sorin Grindeanu și a fost, inițial, respinsă de social-democrați care doreau un membru de partid. In momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să intoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a intamplat in 2012, cand s-a pronunțat pentru validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși nu exista cvorum, iar in 2016 a fost de partea celor care au reformulat abuzul in serviciu, o decizie a Curții care va duce la modificarea Codurilor Penale, probabil in sensul in care a făcut-o Guvernul cu Ordonanța de Urgență 13...continuarea aici. Deși au trecut mai puțin de două luni , bilanțul Cabinetului Grindeanu arată astfel la acest moment: două demisii (Florin Jianu de la IMM-uri și Florin Iordache de la Justiție), o rocadă (Alexandru Petrescu, de la Economie la IMM-uri) și două noi numiri (Rovana Plumb, in locul Mihaelei Virginia Toader, la Fonduri Europene, respectiv Mihai Tudose, in locul lui Alexandru Petrescu, la Economie).

acum 79 luni (23 Feb 2017)

Tudorel Toader, fost judecător la CCR, este propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. Remanierea a avut loc la numai o lună și jumătate de la depunerea jurămantului de către Guvernul Grindeanu.

Comitetul Executiv Național al PSD a validat, ieri, o serie de propuneri de miniștri in Guvernul Grindeanu. Pe langă Tudorel Toader, propus pentru portofoliul Justiției, Mihai Tudose este sprijinit pentru Economie, Alexandru Petrescu va fi mutat de la Economie la IMM-uri, iar Rovana Plumb ar urma să preia Ministerul Fondurilor Europene. Pentru intra in guvern, cei menționați trebuie acceptați și de președintele Klaus Iohannis, care va primi propunerile de la premierul Sorin Grindeanu.

Subiectul cel mai delicat pentru PSD a fost identificarea unui nou ministru al Justiției, după demisia lui Florin Iordache, provocată de scandalul privind aprobarea ordonanței de urgență 13, prin care a fost modificat Codul Penal. Ideea unui ministru "tehnocrat" independent față de PSD (cel puțin pe hartie) a fost lansată de premierul Sorin Grindeanu și a fost, inițial, respinsă de social-democrați care doreau un membru de partid. Ulterior, insă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avansat numele lui Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională.Citește și: (In)dependentul de la Justiție: Tudorel Toader și cine l-a inventat | OPINIEUn tehnocrat bun pentru PSD & ALDE este un prieten de partid, cineva care are cel puțin un schelet in dulap, cineva care a primit favoruri, pe care a venit vremea să le intoarcă. Tudorel Toader, ministrul independent al Justiției, este un vechi amic al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a și primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituțională. In momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să intoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a intamplat in 2012, cand s-a pronun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro