Culisele scandalului flotei NATO in Marea Neagra. Cum au esuat negocierile cu Bulgaria si care e planul de rezerva

Culisele scandalului flotei NATO in Marea Neagra. Cum au esuat negocierile cu Bulgaria si care e planul de rezerva

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, la Sofia, cu scopul de a armoniza pozitia celor doua state in contextul summitului NATO, programat la Varsovia in data de 9 iulie, unde Romania va sustine "un pachet de masuri" privind intarirea Flancului Estic. Declaratia lui Borisov a venit exact in ziua in care Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris a decis ca NEK, compania nationala de electricitate din Bulgaria, sa plateasca unei companii din Rusia 550 milioane de euro ca despagubire pentru centrala nucleara de la Belene, la care Sofia a renuntat.

acum 99 luni (17 Jun 2016)

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, la Sofia, cu scopul de a armoniza pozitia celor doua state in contextul summitului NATO, programat la Varsovia in data de 9 iulie, unde Romania va sustine "un pachet de masuri" privind intarirea Flancului Estic. Concret, sustinem doua mari decizii care ar duce la diminuarea pericolului ce vine continuu de la Rasarit: o prezenta armata multinationala chiar pe teritoriul tarii noastre si crearea unei flote militare NATO in Marea Neagra, flota care sa stranga, mai intai, navele Romaniei, Bulgariei si Turciei, tari riverane la Marea Neagra.

Primele semne ca Romania si Bulgaria nu au ajuns la un acord in privinta flotei comune in Marea Neagra au aparut imediat dupa intalnirea celor doi sefi de stat de la Sofia. Intrebat, concret, de "Adevarul", daca Romania si Bulgaria vor avea o pozitie comuna la summit care sa sustina prezenta unei flote comune in Marea Neagra, Rosen Plevneliev a ocolit raspunsul. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste initiative, inclusiv ca NATO sa ia aceste decizii in ceea ce priveste Regiunea Marii Negre, care este de o importanta tot mai mare", a spus Plevneliev. Presedintele bulgar a preferat sa vorbeasca despre contributia tarii sale la birgada terestra a NATO pe teritoriul Romaniei, un poroiect agreat deja de toti ministrii Apararii ale statelor membre NATO. Potrivit unor surse oficiale, Borisov a lasat de inteles ca Guvernul bulgar nu va sustine "o actiune impotriva Rusiei", desi flota comuna este gandita cu scop defensiv. Coalitia de guvernare este foarte aproape de a pierde majoritatea in Parlament, iar premierul Boiko Borisov se teme ca partide pro-ruse pot tranti Guvernul. Populatia Bulgariei este majoritar rusofila si, in plus, inca simte o antipatie istorica fata de Turcia, ceea ce face aproape imposibil ca politicienii bulgari sa accepte o flota comuna cu Romania si Turcia impotriva Rusiei. Joi, in timp ce Klaus Iohanni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro