Cuibul solitar al Reginei Maria. Cum s-a indragosit regina de Balcic, "coasta de argint": "Este casa mea de vis, inima mea"

Cuibul solitar al Reginei Maria. Cum s-a indragosit regina de Balcic,

La 100 de ani de la moartea Reginei Maria, spiritul ei traieste si domneste inca la Balcic. La Balcic, Maria a creat un loc de refugiu in care venea des sa se regaseasca, dar si un loc al confluentelor culturale si religioase in care a adunat laolalta traditii ale locului si ale lumilor in care s-a nascut si a trait. Langa vila Mavi Dalga, tot la cererea Mariei, s-a ridicat cladirea destinata suitei, numita "Sabur Jevi",cu camerele distribute in forma de potcoava, cu colonade spre mare si coloane spre interior.Alaturi de principalele cladiri ale domeniului, regina Maria a cerut transformarea celor cinci mori turcesti pe care le gasise aici in spatii pentru bucatarie, uzina electrica, magazie, locuinta personalului si garaj. Fire credincioasa care avea nevoie de un loc de rugaciune, Regina Maria si-a construit la Balcic un templu "Maria Ruh" si o capela - "Stella Maris".

acum 90 luni (16 May 2016)

La 100 de ani de la moartea Reginei Maria, spiritul ei traieste si domneste inca la Balcic. Bucata de pamant care a apartinut candva Romaniei, aflata astazi in Bulgaria, va ramane pentru totdeauna casa de vis a Reginei Maria. O casa al carei prag il trec anual sute de mii de romani, curiosi sa descopere tinutul misterios si solemn pe care l-a creat aici Maria. Atmosfera locului le dezvaluie turistilor nu doar un colt de rai, cladiri cu arhitectura speciala si o bucata de mare cu un peisaj mirific. Personalitatea Reginei Maria se dezvaluie inca in fiecare colt al parcului, pe toate aleile impodobite cu florile iubite de regina si in toate incaperile castelului pe care ea l-a numit "Cuibul singuratic". La Balcic, Maria a creat un loc de refugiu in care venea des sa se regaseasca, dar si un loc al confluentelor culturale si religioase in care a adunat laolalta traditii ale locului si ale lumilor in care s-a nascut si a trait.

"Balcicul pentru mine a devenit un colt de liniste si odihna, unde ma duc sa-mi improspatez sufletul si trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea", spunea Regina Maria despre taramul creat la Balcic.

Prima intalnire Se spune ca Maria a descoperit Balcicul intamplator si a ajuns aici fara sa banuiasca ca avea sa se indragosteasca iremediabil de acest loc. In 1924, la 10 ani de cand devenise regina Romaniei in urma urcarii pe tron a lui Ferdinand, Maria a facut o plimbare prin Dobrogea insotita de pictorul Alexandru Satmary. "Intr-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodata de o limba de pamant langa mare care a trezit in mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simtire ca locul acesta ma astepta dintotdeauna pe mine, ori traisem totdeauna in asterptarea lui", marturisea Maria despre prima intalnire cu Balcicul.

Nascuta pe o insula si tanjind dupa dorul de mare, intaia ei dragoste, regina a gasit la Balcic locul potrivit pentru a-si ridica o casa doar a ei. Faleze de culoarea argintului, peisaj de vi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro