Cu ochii pe Gunvor si averea lui Putin

Miliardarul rus Ghenadi Timcenko, cunoscut ca un apropiat al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, si o societate controlata de omul de afaceri fac obiectul unei anchete federale in SUA pentru spalare de bani, Wall Street Journal precizand ca justitia din New York cauta sa afle daca acest oligarh a transferat fonduri legate de afaceri de coruptie in Rusia prin sistemul financiar american. Transferurile de fonduri legate de aceste tranzactii sunt susceptibile ca reprezinta posibile spalari de bani daca se stabileste ca fondurile provin din activitati ilegale, ca vanzari ilegale de active publice.

acum 115 luni (6 Nov 2014)

Miliardarul rus Ghenadi Timcenko, cunoscut ca un apropiat al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, si o societate controlata de omul de afaceri fac obiectul unei anchete federale in SUA pentru spalare de bani, Wall Street Journal precizand ca justitia din New York cauta sa afle daca acest oligarh a transferat fonduri legate de afaceri de coruptie in Rusia prin sistemul financiar american.

Potrivit Wall Street Journal, ancheta procurorilor federali din Brooklyn si agentilor FBI este centrata asupra Gunvor Group, o societate de negociere de materii prime, Timcenko fiind unul din membrii fondatori. In martie, el a vandut partea sa din firma partenerului suedez, cu o zi inainte ca Administratia Obama sa adauge mai multi oameni de afaceri rusi apropiati de Putin, printre care Ghenadi Timcenko, pe lista de sanctiuni contra Rusiei pentru implicarea in criza din estul Ucrainei. Potrivit unor surse apropiate dosarului, anchetatorii se intereseaza in special de operatiunile prin care grupul Gunvor a achizitionat petrol de la societatea rusa OAO Rosneft si l-a revandut unor terti. Transferurile de fonduri legate de aceste tranzactii sunt susceptibile ca reprezinta posibile spalari de bani daca se stabileste ca fondurile provin din activitati ilegale, ca vanzari ilegale de active publice. De asemenea, anchetatorii vor sa afle daca averea personala a lui Putin este legata in-tr-un mod sau altul de fonduri ilicite.

Noile sanctiuni americane contra Rusiei, anuntate la 20 martie, penalizeaza afacerile oligarhilor rusi apropiati ai Kremlinului si atunci Ghenadi Timcenko, care figureaza pe lista neagra publicata de Washington, a fost silit sa isi cedeze partea majoritara din traderul petrolier Gunvor, cu sediul la Geneva.

Eludarea sanctiunilor

A sasea avere din Rusia, potrivit revistei Forbes, Timcenko a transferat partea sa de 43% asociatului Torbjorn Tornqvist, cetatean suedez, "pentru a asigura cu certitudine continuitatea si absenta intreruperi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro