Cu Dacia vopsita, la Olimpiada

Acum doi ani, am fost la un botez si am stat la o masa fix pe plansa pe care celebra floretista Maria Vicol o antrena, acum vreo 30 si ceva de ani, pe viitoarea campioana olimpica Laura Badea-Carlescu. Peste drum, pe Stadionul Tineretului se antrenau zilnic sute de copii pe pista de atletism, in poligonul de tir si pe cele trei terenuri de rugby. Totul se concentreaza la loturile nationale, in timp ce la nivel de copii si juniori, adica la nivelul masei din care ar trebui sa iasa campioni, e bataie de joc totala.

acum 65 luni (19 Aug 2016)

Acum doi ani, am fost la un botez si am stat la o masa fix pe plansa pe care celebra floretista Maria Vicol o antrena, acum vreo 30 si ceva de ani, pe viitoarea campioana olimpica Laura Badea-Carlescu. Macar in sala lipita de cea pentru scrima, acolo unde se facea gimnastica, se pastrase totusi specificul sportiv. Acum era ringul de dans al restaurantului in care, cand nu erau paranghelii, aveau loc intalnirile de taina ale greilor unui partid.

In anii ’80, cand am ajuns si eu pe acolo, practicand pentatlon modern (inot, alergare, tir, calarie si scrima - da, in Romania copiii puteau practica o astfel de disciplina) sub indrumarea maestrului sportului Dumitru Tintea, sala de scrima din incinta unde se afla Strandul Tineretului era mereu plina. La fel si bazinele de inot si de sarituri. Peste drum, pe Stadionul Tineretului se antrenau zilnic sute de copii pe pista de atletism, in poligonul de tir si pe cele trei terenuri de rugby. Am avut sansa sa joc la cea mai titrata echipa de juniori, CSS Locomotiva, sub comanda celebrilor Vasile Constantin - Mao si Nicolae Manolache. Mi-aduc aminte ca la juniori republicani intram in cantonament de vineri, meciurile avand loc duminica. Eram cazati in camerele destinate sportivilor, camere aflate in apropierea bazinelor de inot de la Tineretului. Luam masa tot acolo, chiar deasupra salii de scrima, unde se afla o cantina tot pentru sportivi. La meciurile din deplasare plecam cu doua zile inainte si stateam la cele mai bune hoteluri din oras. Toate lucrurile acestea, la care se adaugau cel putin patru cantonamente pe an si doua deplasari in strainatate, se intamplau, retineti, la nivel de juniori. Multi dintre cei care au ajuns sa uimeasca lumea devenind multipli campioni olimpici si mondiali au ramas in sport si pentru aceste avantaje. Apoi, ca seniori, sportivii aveau o viata in care li se asigura si o dezvoltare profesionala pentru perioada post-performanta. Doar ca "firma" te ajuta si sa inveti ceva meserie, un bun ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro