Cu ce tipuri de armament sofisticat se doteaza Armata in 2018

Cu ce tipuri de armament sofisticat se doteaza Armata in 2018

Dupa ce anul trecut a cheltuit 38% din buget (1,05 miliarde de euro) pentru inzestrare, Ministerul Apararii Nationale a comunicat recent ca vrea ca in 2018 sa creasca ritmul la capitolul programe de dotare cu sisteme moderne de armament. MApN mai vrea sa completeze escadrila de F16 Fighting Falcon cu inca patru aeronave si are in proiectie achizitionarea a inca 36 de astfel de aparate de zbor pentru ca in total, in 2020, pilotii romani sa opereze 52 de astfel de avioane cu o lunga experienta de lupta in teatrele de operatii.

acum 36 luni (4 Apr 2018)

Dupa ce anul trecut a cheltuit 38% din buget (1,05 miliarde de euro) pentru inzestrare, Ministerul Apararii Nationale a comunicat recent ca vrea ca in 2018 sa creasca ritmul la capitolul programe de dotare cu sisteme moderne de armament.

Concret, la solicitarea "Adevarul", mai-marii din Armata au estimat ca, in 2018, cheltuielile pentru achizitii de echipamente militare sunt de 8,107 miliarde lei (credite de angajament) si 5,363 miliarde lei (credite bugetare), adica in total 13,470 de lei (2,9 miliarde de euro). De mentionat ca sumele de la capitolul "credite de angajament" nu vor fi virate in acest an producatorilor de armament, ci reprezinta cheltuieli angajate fiind plati care se vor face in anii viitori. Cum se intorc o parte din bani Expertii militari considera ca Romania si alte state aliate ale NATO cresc ritmul la capitolul inzestrarii cu sisteme majore de armament din cauza faptului ca regiunea extinsa a Marii Negre este actualmente pusa la grea incercare de actiunile Rusiei. Oricum, prin alegerea offset-ului ca metoda de dotare pentru unele programe majore cum ar fi blindatele sau corvetele, o mare parte din banii cheltuiti se intorc in economia Romaniei", mai spune analistul. Programele majore Primul program in care vor fi investite sume importante de bani in acest an va fi, conform MApN, cel de dotare cu transportoare blindate 8X8 pentru trupe. Conform acordului, timp de sase ani, compania GDELS-Mowag GmbH va produce in offset cu Uzina Mecanica Bucuresti (UMB) cele 227 de blindate pe platforma Piranha 5 pentru Armata Romana. "Tehnica de lupta pe roti aflata in prezent in dotarea Armatei Romaniei este de generatie veche, fiind depasita atat din punct de vedere tehnologic, cat si din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea in medii diferite, protectia personalului, posibilitatile de observare, orientare, comunicatii etc", precizeaza MApN. Ca armament, Piranha 5 are o plaja larga de optiuni de la mitralier... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro