CSM: Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este o agresiune la principiile statului de drept

CSM: Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este o agresiune la principiile statului de drept

"Indiferent de initiatorii, autorii sau stadiul asumarii proiectului de o entitate, grupare sau persoana - CSM reaminteste urmatoarele prevederi ale Constitutiei Romaniei: Art. (4) Cetatenii straini si apatrizii care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana au dreptul de a lua cunostinta de toate actele si lucrarile dosarului, de a vorbi in instanta si de a pune concluzii, prin interpret; Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine - indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni - in spatiul public, a unor teme ce exced cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania, reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept", se arata in comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii.

acum 77 luni (11 Sep 2014)

"Indiferent de initiatorii, autorii sau stadiul asumarii proiectului de o entitate, grupare sau persoana - CSM reaminteste urmatoarele prevederi ale Constitutiei Romaniei:

Art. 152 - Limitele revizuirii

(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii."

(2) Propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice. 126 - Instantele judecatoresti

(1) Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

(2) Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege.

(3) Inalta Curte de Casatie si Justitie asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale.

(5) Este interzisa infiintarea de instante extraordinare.

(6) Controlul judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu exceptia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum si a actelor de comandament cu caracter militar. Instantele de contencios administrativ sunt competente sa solutioneze cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau, dupa caz, prin dispozitii din ordonante declarate neconstitutionale.

(3) Modalitatile de exercitare a dreptului prevazut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreti sau traduceri, se vor stabili astfel incat sa nu impiedice buna administrare a justitiei si sa nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesati.

(4) Cetatenii straini si apatrizii care nu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro