Cruzimile abominabile ale voievozilor romani, considerate normale de psihiatri moderni: "Vlad Tepes nu facea din supliciul aplicat o placere personala"
Paduri de tepe, oameni arsi de vii, jupuiti, pusi pe gratare, decapitari, piramide de capete si alte cumplite atrocitati au fost opera unor voievozi romani din Evul Mediu. Psihiatrul botosanean Nicolae Vlad, un reputat specialist, autor a numeroase lucrari de specialitate, analizand in general faptele unor domnitori renumiti pentru cruzimea lor, precum Vlad Tepes, Ioan Voda cel Cumplit sau Alexandru Lapusneanu, a exprimat o serie de pareri privind starea acestora de sanatate mintala si daca faptele lor pot fi incadrate in sfera patologicului.
Paduri de tepe, oameni arsi de vii, jupuiti, pusi pe gratare, decapitari, piramide de capete si alte cumplite atrocitati au fost opera unor voievozi romani din Evul Mediu. Pentru oamenii din secolul XXI toate aceste atrocitati par manifestarile unor indivizi alienati, iar tot ceea ce faceau tinea de sfera patologicului. Psihiatrul botosanean Nicolae Vlad, un reputat specialist, autor a numeroase lucrari de specialitate, analizand in general faptele unor domnitori renumiti pentru cruzimea lor, precum Vlad Tepes, Ioan Voda cel Cumplit sau Alexandru Lapusneanu, a exprimat o serie de pareri privind starea acestora de sanatate mintala si daca faptele lor pot fi incadrate in sfera patologicului. "Era o realitate a acelor vremuri" Psihiatrul Nicolae Vlad spune ca astazi cruzimea este perceputa diferit fata de Evul Mediu. "In aceea perioada marcata de violenta, notiunea de cruzime era total diferita. Din copilarie, oamenii erau obisnuiti poate aproape zilnic cu un astfel de spectacol. Erau lucruri atat de obisnuite, ca nu mai impresionau sau sensibilizau. Am vazut sali de tortura si in Olanda si in multe locuri pe care le-am vizitat.
Voievodul Vlad Tepes a fost considerat de unii dintre contemporanii sai un monument de cruzime, faptele sale considerate abominabile aparand in scrieri din toata Europa, dar mai ales pe filiera germana, pornite cel mai probabil de la povesti ale sasilor, aflati in conflict cu voievodul. el a spintecat apoi mamelor sanii si a impins pruncii cu capetele prin acestia si, astfel, i-a tras in teapa pe amandoi", se arata despre Vlad Tepes in brosura lui Matthias Hupfuff tiparita la Strassbourg in anul 1500. Psihiatrul Nicolae Vlad este insa convins ca Vlad Tepes nu era un scelerat si nici nu intra in sfera patologicului. Uneori cand trebuia sa domneasca intr-un mediu ostil, probabil trebuia sa nascoceasca pedepse atat de cumplite incat sa-si socheze contemporanii obisnuiti la randul lor cu cruzimile. Din ce stiu de la istorie chiar a si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro