Cruntele povesti ale unor evrei impuscati in Pogromul de la Iasi. "Nu se urmarea doar eliminarea fizica a evreilor, ci si stergerea din memorie a celor asasinati"

Cruntele povesti ale unor evrei impuscati in Pogromul de la Iasi.

Istoricul iesean Adrian Cioflanca va prezenta biografia a sute de victime ale Pogromului de la Iasi, cel mai mare masacru din Romania moderna, care a avut loc in 1941. Constantin Gongu a venit insotit de doi gardieni publici, si l-a dus pe tamplar la Chestura de Politie de pe str. In procesul pogromului de la Iasi au fost judecate 57 de persoane: 8 cadre de conducere din Armata, prefectul judetului Iasi, primarul orasului Iasi, 4 militari, 21 de civili, 22 de gardieni. Majoritatea au primit pedepse de munca silnica de la 25 de ani sau pe viata.

acum 97 luni (3 Jun 2016)

Istoricul iesean Adrian Cioflanca va prezenta biografia a sute de victime ale Pogromului de la Iasi, cel mai mare masacru din Romania moderna, care a avut loc in 1941. Va prezentam dramele a trei evrei care si-au pierdut viata in urma cu 75 de ani. Mai multe drame puteti citi pe site-ul dedicat Pogromului de la Iasi. Moise Meer (zis Segal) a fost omorat la Chestura de Politie fara nicio vina, la 59 de ani. Tamplar de meserie, nu avea nicio legatura cu politica. Pe 29 iunie, a fost scos din casa sa din Iasi de un grefier de la Tribunalul Iasi. Constantin Gongu a venit insotit de doi gardieni publici, si l-a dus pe tamplar la Chestura de Politie de pe str. Ulterior, grefierul s-a laudat la un pahar de vin ca l-a omorat pe Meer si ca va deveni proprietarul casei in locul lui. Avram Gluckman avea 28 de ani atunci cand a fost ridicat din casa sa, de pe strada Pantelimon, nr. Omul, de profesie croitor, a fost urcat in trenul mortii spre Podu Iloaiei. In urma sa au ramas sotia, Seindla Gluckman, cu care era casatorit din 1936 si avea 32 de ani in timpul pogromului, si o fetita, Haia, care avea 3 ani in 1941. Buium Caufman a fost ridicat pe 29 iunie 1941 de la domiciliul din str. 10, dus la Chestura, unde a fost batut crunt, apoi a fost urcat intr-un vagon supraaglomerat din trenul mortii spre Podu Iloaiei, iar acolo a murit sufocat, la doar 31 de ani. Sotia sa in varsta de 30 de ani, Haia, cu care era casatorit din 1934, tocmai ramasese insarcinata. Buium se ocupa cu tamplaria, iar sotia sa il ajuta (la profesie figura ca "lustruitoare de mobila"). Moarte sotului a facut sa dispara sursa de venituri a familiei. "Unii scad, altii aduna, intr-un dialog al surzilor in care se pierde din vedere ca vorbim de oameni, de destine diferite pe care doar o tragedie i-a adus in aceeasi ecuatie infernala. Este vorba, pana la urma, de o datorie morala. Trenurile mortii Pogromul de la Iasi, spune istoricul Adrian Cioflanca, a fost cel mai mare masacru din Romania moderna: "Tragedia din I... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro