Cruciadele medievale, "razboaiele sfinte" care au cauzat milioane de morti. Cele mai cutremuratoare episoade din istorie

Cruciadele medievale,

Cum aratau multimile care se indreptau spre Tara Sfanta Unii autori au numit prima cruciada "Cruciada poporului" pentru ca o mare parte din zecile de mii de oameni care s-au indreptat spre Ierusalim, traversand tinuturile Europei, erau oameni din paturile de jos ale societatii. "A existat, de asemenea, o alta stricaciune abominabila in aceasta adunare de oameni pe jos, prosti si iresponsabili, care fara indoiala, era urata de Dumnezeu si de necrezut pentru toti credinciosii. Atrocitatile din Ierusalim Unii istorici au sustinut ca in timpul asediului Ierusalimului din vara anului 1099, orasul condus atunci de musulmani, 70.000 de localnici au fost macelariti de cruciati.

acum 70 luni (29 May 2018)

Cruciadele au fost cele mai cunoscute expeditii militare ale europenilor din Evul Mediu. Conducatorii bisericii le-au proclamat ca razboaie sfinte al carui scop declarat a fost eliberarea locurilor sfinte din Orientul Apropiat de sub dominatia musulmana.

Cum au fost mobilizati zeci de mii de oameni

In 27 noiembrie 1095, in orasul francez Clermont, Papa Urban al II-lea i-a chemat pe credinciosi sa se alature intr-o expeditie militara in ajutorul crestinilor din Orientul Apropiat si pentru a elibera Ierusalimul de sub controlul musulman. Zeci de mii de oameni au decis sa calatoreasca mii de kilometri, infruntand numeroase pericole, pentru a cuceri "locurile sfinte" ale crestinilor. Istoricul Edward Gibbon afirma ca multi dintre participantii la prima cruciada au fost inspirati de o dorinta de sange, "caci razboiul si exercitiul se numarau printre pasiunile lor innascute", scria acesta, citat de medievalists.com. Cei mai multi dintre supravietuitorii primei Cruciade s-au intors in locurile natale cu mana goala, frunzele de palmier din tinutul Ierusalim fiind "rasplata" simbolica primita de pelerini. Unii nobili au luat relicve din locurile sfinte, iar potrivit unei legende, cavalerul Gouffier de Lastours a adus in Franta un leu, scrie istoricul Vincent Ryan, intr-un studiu despre motivatia Cruciadelor.

Cum aratau multimile care se indreptau spre Tara Sfanta

Unii autori au numit prima cruciada "Cruciada poporului" pentru ca o mare parte din zecile de mii de oameni care s-au indreptat spre Ierusalim, traversand tinuturile Europei, erau oameni din paturile de jos ale societatii. Unele dintre multimi au fost portretizate in culori mai putin favorabile de istorici ai vremii. "A existat, de asemenea, o alta stricaciune abominabila in aceasta adunare de oameni pe jos, prosti si iresponsabili, care fara indoiala, era urata de Dumnezeu si de necrezut pentru toti credinciosii. Multimile sustineau ca o anumita ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro