Crucea din "satul cu bombe", cautata de mii de credinciosi pentru ca ar fi leacul tuturor bolilor: "Vin oamenii aici sa se inchine ca sa scape de suferinte"

Crucea din

Satul ialomitean Suditi, cunoscut ca "satul cu bombe" pentru arsenalul urias de grenade descoperit aici de tarani si de autoritati (bombe ramase dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial), este recunoscut pentru numeroasele legende rurale care-i circula pe ulite. Crucea de leac de la Suditi Intr-un astfel de loc incarcat de felurite legende rurale s-a impamantenit ideea ca o cruce ridicata la marginea satului, pe drumul care duce catre manastirea din inima campului ar fi vindecatoare de boli sau "cruce de leac" in limbaj popular.

acum 60 luni (5 Jul 2015)

Satul ialomitean Suditi, cunoscut ca "satul cu bombe" pentru arsenalul urias de grenade descoperit aici de tarani si de autoritati (bombe ramase dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial), este recunoscut pentru numeroasele legende rurale care-i circula pe ulite. Ca-n mai toate satele Baraganului si aici noaptea moroii umbla bezmetici pe strazi impreuna cu ielele, care se intrec in farmece, insa rostite de localnici aceste legende capata un alt fel de sens. La birt sau ascunsi de dupa garduri, ori aflati cu vitele la pascut, oamenii se intrec in astfel de povesti, starnind curiozitatea tuturor celor care se aventureaza prin acest colt de lume. "De la mama mea stiu ca in noaptea de Sanziene apar mirese in mijlocul padurii de la marginea satului si incing o hora si fac vraji. A murit saracu fara sa mai scoata o vorba" povesteste Maria Neagu (79 de ani) o batrana care sta in poarta, urmarind cu privirea toata suflarea care trece pe strada mare a Suditiului. Crucea de leac de la Suditi Intr-un astfel de loc incarcat de felurite legende rurale s-a impamantenit ideea ca o cruce ridicata la marginea satului, pe drumul care duce catre manastirea din inima campului ar fi vindecatoare de boli sau "cruce de leac" in limbaj popular. Foto Crucea de leac de la Suditi Din strada mare se desprinde un drum de asfalt care duce pana la respectiva cruce. Crucea sta semeata, inconjurata de patru pereti betonati, pe care au fost desenate chipuri de sfinti. Aparata de doua usi de fier, este inconjurata de cateva vase cu nisip, in care pot fi puse lumanari aprinse. Ea ar fi fost ridicata de soldati in timpul celor doua mari razboaie mondiale, pentru ca puterea lui Dumnezeu sa-i fereasca de rau. Ii zice cruce de leac pentru ca vindeca boli" sustine Jana Cojocaru (69 de ani), o femeie a carei gospodarie se afla peste drum de crucea considerata ca avand puteri vindecatoare. Despre puterile crucii de a-i scapa de boala pe cei cazuti la pat stie si Marin Ignat (63 de ani). Cititi si: O cruce din pia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro