Cronici sportive din perioada interbelica: cand arbitrii erau partinitori

Cronici sportive din perioada interbelica: cand arbitrii erau partinitori

Istoricul Tudor Rosu, de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, a publicat un studiu in care a suprins elemente inedite al vietii sportive din acest oras care incepea sa capete importanta la doar cativa ani de la Marea Unire infaptuita la 1918. In zadar pomenim de cultivarea si intensificarea sportului ca de un interes national, ca sportul e un masurator de valoare in ceea ce priveste energia nationala", se precizeaza intr-un articol din ziarul Vestea, din anul 1924.

acum 91 luni (21 Jul 2016)

Istoricul Tudor Rosu, de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, a publicat un studiu in care a suprins elemente inedite al vietii sportive din acest oras care incepea sa capete importanta la doar cativa ani de la Marea Unire infaptuita la 1918. Dincolo de tonul si limbajul articolelor specifice vremii, aflam dintr-o relatare a vremii ca arbitrul, de exemplu, a fost "partial" si ca aparatorii "au lucrat mult" la mentinerea rezultatului. Sportul era la un domeniu marginal, neglijat, aflat la inceput de drum insa incepuse deja sa capteze interesul publicului larg, drept pentru care presa a devenit sensibila la subiect, generand probabil primele cronici sportive sau relatari de la fata locului. Afara de sportul oficios al scoalelor nici o miscare, nici o initiativa [...]. In zadar pomenim de cultivarea si intensificarea sportului ca de un interes national, ca sportul e un masurator de valoare in ceea ce priveste energia nationala", se precizeaza intr-un articol din ziarul Vestea, din anul 1924. Presa vremii lauda si deciziile tinerilor de a infiinta cluburi pentru a face sport, in detrimental "trandaviei" si a cafenelelor: "Tinerimea muncitoare din Alba Iulia a luat laudabila hotarare ca sa infiinteze un club se sporturi atat vara cat si iarna pentru a nu fi avizata sa-si petreaca timpul liber in cafenele sau in trandavie. Aceasta pornire a lor va trebui sprijinita si de autoritati."

Intr-un alt articol publicat in publicatia Viitorul Albei, in 1927, este criticata prestatia arbitrului, care a tinut cu echipa adversa, dar cu toate acestea echipa locala Unirea a obtinut un rezultat de egalitate. "Dumineca, 16 octombrie [1927] s-a disputat in localitate al treilea match de campionat intre echipele de foot-ball HTV din Sibiu si Unirea din Alba Iulia. Nu se mira faptul ca de asta data Unirea n-a repurtat o victorie mai stralucita, deoarece s-a dimis cu o echipa campioana cu mult superioara in toate privintele. Reusita mentinerii rezultatului de mai sus a echipe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro