Cronicar prin memoriile Marelui Razboi: Odiseea unui francez ratacit prin Muntenia aflata sub ocupatia germana

Cronicar prin memoriile Marelui Razboi: Odiseea unui francez ratacit prin Muntenia aflata sub ocupatia germana

> Statutul de prizonier de razboi l-a pus in situatia de a fi actorul unei calatorii rarisime, in vremea marelui conflict mondial. Prima tentativa de evadare, in care a parcurs aproape 400 de km de la Wurzburg la Warth, s-a soldat, asadar, cu un esec. A fost prins, din nou, de austrieci si dus la Insbruck, apoi la tabara de prizonieri de la Deutsch-Gabel din zona Boemiei (Cehia). La Timisoara, patronul maghiar al unui hotel isi da seama ca este un evadat din lagarul de prizonieri, crede ca este rus si se pregatea sa anunte autoritatile, abil Gorceix se pierde pe strazile orasului si se urca in trenul care il duce de la Timisoara la Orsova, de unde, doar cativa zeci de km ii desparteau de frontiera cu Romania.

acum 46 luni (4 Oct 2016)

>

Statutul de prizonier de razboi l-a pus in situatia de a fi actorul unei calatorii rarisime, in vremea marelui conflict mondial.

In primavara anului 1915, Septime Gorceix se afla in apropiere de zona Verdun. El a fost luat prizonier de catre germani, scos din zona frontului, unde un soldat german l-a intampinat cu replica - Razboiul s-a sfarsit, domnule! Pe 26 aprilie, acelasi an, el a fost transportat in Bavaria si internat in tabara de prizonieri de la Wurzburg-Galgenberg. Viata cotidiana intr-un astfel de mediu era plictisitoare, iar soldatii francezi, spre deosebire de prizonierii din estul Europei, aveau parte de un tratament mai bun. Ca o paranteza, majoritatea prizonierilor de razboi romani, internati in lagarele germane, au descris in memoriile lor discriminarea si conditiile inumane, infometarea si umilintele la care au fost supusi. Si-a procurat o busola, un cutit, isi face rezerve de alimente, ciocolota si reuseste sa faca rost si de bani. Merge cateva zile spre frontiera cu Austria, de aici planuind sa treaca in Elvetia. A fost prins de un soldat austriac caruia i s-a parut a fi suspect, iar explicatiile sale, cum ca este un institutor elvetian aflat in excursie, nu l-au convins pe suspiciosul soldat. La o verificare mai atenta, austriacul realizeaza ca, de fapt, institutorul elvetian era fugar si-l aresteaza. Prima tentativa de evadare, in care a parcurs aproape 400 de km de la Wurzburg la Warth, s-a soldat, asadar, cu un esec. Soldatii austrieci care l-au capturat si carora le marturiseste ca este un ofiter francez evadat dintr-un lagar german de prizonieri, raman stupefiati. Un prizonier de razboi francez ceva rar, iar din cate stiu ei, francezii n-au nimic cu austriecii. Este urcat intr-un tren si trimis, din nou, in lagarul de la Wurzburg. Pe drum el devine tinta admiratiei soldatilor, fascinati de povestea evadarii si calatoriei sale.

Sosit in lagarul din Wurzburg, este interogat de un general: cum te-ai orientat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro