Cronica unui faliment strigator la cer: "Jocurile de culise ale politicienilor, Fiscului si judecatorilor mi-au distrus viata"
Calvarul lui Ion Banu a inceput in anul 2003, atunci cand asupra culturile agrciole detinute de societatea sa, Agromec SA Berheci, s-a abatut o seceta cumplita, care au distrus in totalitate recolta, lucru demonstrat cu procesele-verbale incheiate de autoritatilor statului si anexate la dosarul de solicitare a despagubirilor de la firma de asigurari respectiv Agras Grup Wiener Stadische (cu care firma avea contract) si de la Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, in calitate de garanti ai platilor. De aici a urmat un intreg lant de executari silite, pierderi de active, de majorari si penalitati de intarziere care au fost reflectate pe cheltuiala nedeductibila a societatii, toate aceste aspecte conducand la blocarea societatii si acumularea unei pierderi fiscale considerabile. Ca si cum acest lucru n-ar fi fost suficient de bizar, acelasi complet de judecata decide sa anuleze si expertiza financiara dispusa de Tribunal, document prin care se stabilise ca Fiscul este bun de plata 12,5 milioane de lei pentru faptul ca, prin executarile silite abuzive si ilegale, a distrus practic activitatea Agromec Berheci.
De de mai bine de 14 ani, omul se lupta cu un sistem absurd, care l-a adus la sapa de lemn, desi, conform legii, ar fi avut dreptul la sprijin finaciar din partea Ministerului Agriculturii, sprijin pe care insa, cu totul surprinzator, nu l-a primit.
Calvarul lui Ion Banu a inceput in anul 2003, atunci cand asupra culturile agrciole detinute de societatea sa, Agromec SA Berheci, s-a abatut o seceta cumplita, care au distrus in totalitate recolta, lucru demonstrat cu procesele-verbale incheiate de autoritatilor statului si anexate la dosarul de solicitare a despagubirilor de la firma de asigurari respectiv Agras Grup Wiener Stadische (cu care firma avea contract) si de la Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, in calitate de garanti ai platilor.
Trebuie spus ca fenomenul de seceta a afectat aproape intreaga Moldova, iar efectul firesc a fost ca mii de fermieri au primit despagubiri. Nu si Agromec Berheci, societate care, dintr-un motiv inexplicabil a fost refuzata la plata (suma calculata ar fi fost de 519.350 lei) pentru cele 800 de hectare cultivate cu floarea soarelui (restul culturilor, in suma de aproape 1.200 de hectare, au fost despagubite). 11115 din 4 aprilie 2005, ca s-a facut o greseala (DETALII AICI: Cum a reusit statul roman sa falimenteze afacerea unui fermier, desi Fiscul avea sa ii dea omului 1,3 milioane de lei. Procese nebune si decizii ciudate
Din cauza neplatii sumelor cuvenite, Agromec Berheci SA a actionat in judecata toate cele trei institutii semnatare ale proceselor-verbale de calamitate pentru a incasa suma respectiva si penalitatile aferente.
In data de 13 decembrie 2006, Tribunalul Galati a dispus disjungerea cauzei in ceea ce priveste DGFP Galati (aceasta institutie fiind semnatara a actelor de calamitate in baza legii 381/2002, ca efect al unui ordin de Prefect), formandu-se astfel dosarul nr. 5234/121/2006, la Curtea de Apel Galati, sectia de contencios administrativ si fiscal. Citeste intreg articolul pe adevarul.ro