Cronica de spectator: Nevoia de "aproape"

Iar finalul ei, cu rasul provocat pe parcurs tocmai de aceasta comportare, de aceasta dorinta de a fi, de a exista alaturi de celalalt, era urmat de linistea care sugera parca gandul ca odata ai trecut si tu prin aceasta situatie, chiar daca in alt mod, poate, dar cu aceeasi eterna dorinta umana de a fi iubit, de a fi aproape.

acum 91 luni (5 Dec 2016)

Sunt doar un spectator, unul avizat cred, sper, avand in vedere ca de foarte multi ani teatrul imi ofera bucuria si emotia unor momente de relaxare, dar si de reflectie pe care le implica fiecare poveste de pe scena. In aceasta calitate, de spectator, vorbesc acum despre "Aproape", de John Cariani, in regia lui Vlad Cristache, un spectacol care prezinta sase povesti de dragoste, un prolog si un interlog bine intercalate, ce ne arata dorinta umana de a fi alaturi de cineva, precum si cata nefericire aduce singuratatea. Fiecare poveste are, dincolo de doi protagonisti prezenti in scena si un altul doar amintit, de regula "vinovatul", si un fel de cor, de voci care subliniaza dialogurile, le repeta ca un ecou uneori comic, uneori amar. Metafora de inceput si de sfarsit, cu bulgarele de zapada pe care ni-l imaginam ca fiind globul pamantesc, dar si simbol al efemeritatii lucrurilor ce acum sunt palpabile si in urmatorul moment se pot topi, ne arata cat de relative pot fi distantele dintre oameni, ele depinzand de locul si punctul in care ne situam fiecare. Iar finalul ei, cu rasul provocat pe parcurs tocmai de aceasta comportare, de aceasta dorinta de a fi, de a exista alaturi de celalalt, era urmat de linistea care sugera parca gandul ca odata ai trecut si tu prin aceasta situatie, chiar daca in alt mod, poate, dar cu aceeasi eterna dorinta umana de a fi iubit, de a fi aproape.

O poveste cu final cunoscut

Rand pe rand, taciturnul East (Daniel Besleaga), exuberanta Glory (Sabina Branduse), parasitul Jimmy (Mircea Postelnicu), pastratoarea de inima in punguta Gayle (Sabina Branduse), nehotaratii gay Randy (Mircea Postelnicu) si Chad (Dragos Ionescu), Marvalyn (Nora Covali) si Steve (Florin Hritcu), pentru care sarutul este un panaceu al durerii, dar si Rhonda (Corina Grigoras) si Dave (Dragos Ionescu), cei care descopera brusc si cu uimire iubirea, ne spun o poveste cu acelasi final: dorinta de aproape.

Si astfel, seara mea ploioasa d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro