Criza refugiatilor: Iohannis a facut o jumatate de pas inapoi

Criza refugiatilor: Iohannis a facut o jumatate de pas inapoi

In speta, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati", a sustinut Iohannis.

acum 96 luni (18 Sep 2015)

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a adus o mica relaxare in abordarea Romaniei fata de chestiunea refugiatilor. In prima faza, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pozitia noastra nu se va schimba: la urmatorul Consiliu JAI, care va avea loc martea urmatoare la Bruxelles, vom vota din nou impotriva cotelor obligatorii de imigranti. "Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanator cu cel de la ultima sedinta JAI, si anume ca Romania este solidara cu celelalte state membre din UE, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei.

Totusi, Iohannis este pregatit si pentru scenariul de rezerva, unul contrar pozitiei Romaniei, dar aproape de a fi acceptat de restul statelor europene."Este posibil ca UE sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu care, cel putin teoretic, este posibil si atunci am discutat ce se poate intampla si in acest context", a adaugat Iohannis. Practic, dupa ce, marti, ministrii de interne din statele UE se vor reuni in Consiliul JAI si vor stabili detalii tehnice, mai exact cotele de imigranti pe fiecare tara in parte, miercuri, sefii de stat si de guvern isi vor asuma decizia la cel mai inalt nivel politic. In speta, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati", a sustinut Iohannis. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro