Criza rachetelor, in versiune vranceana. Zeci de fermieri romani ataca sistemul antigrindina acuzand ca mor de foame

Criza rachetelor, in versiune vranceana. Zeci de fermieri romani ataca sistemul antigrindina acuzand ca mor de foame

Cei de la Unitatea de combatere a Caderilor de Grindina Moldova recunosc ca sambata, 27 mai, au utilizat 23 de rachete antigrindina, lansate din punctele Anghelesti, Panciu, Bolotesti (judetul Vrancea), Poiana si Nicoresti (judetul Galati). "Dupa cum se poate observa si din imaginile radar transmise de Administratia Nationala de Meteorologie prin reteaua SIMIN, probabilitatea de a se produce caderi de grindina a fost de 100%, dimensiunea greloanelor depasind pe alocuri 2,5 cm in diametru.

acum 32 luni (30 May 2017)

Fermierii din zona de nord a judetului Vrancea trec printr-o perioada dificila. Cei care lucreaza pamantul spun ca seceta prelungita este determinata de interventiile cu rachete de la Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea.

In weekendul 26-28 mai, desi s-au adunat nori negri de ploaie peste judetul Vrancea, intr-un final nu a mai plouat, fermierii acuzand ca norii au fost imprastiati dupa ce s-au tras mai multe rachete antigrindina de la punctele din judet. Piatra cade intr-un loc si la un kilometru este apoi ploaie si mai ramane ceva, dar dupa seceta nu ramane nimic", se vaita Radu Neculai (foto jos), fermier din judetul Vrancea care lucreaza 200 de hectare de pamant, pe care a cultivat in special cereale.

Vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Constantin Bazon, spune ca a auzit de plangerile oamenilor legate de faptul ca rachetele antigrindina alunga norii, dar este totusi rezervat in a se pronunta cat de rau sau cat de bine fac acestea.

"Am inteles ca oamenii vor sa se adune si sa ceara niste explicatii de la reprezentantii ministerului, legat de faptul ca rachetele antigrindina le arunca norii. Daca exista o baza stiintifica, sunt de acord, dar daca e o tehnologie care face sa alunge ploaia definitiv, atunci nu mai sunt de acord. Eu irig de opt zile, este seceta si incerc sa protejez cum pot culturile", ne-a declarat Constantin Bazon, la randul sau fermier cu suprafete importante de teren in Vrancea.

Cei de la Unitatea de combatere a Caderilor de Grindina Moldova recunosc ca sambata, 27 mai, au utilizat 23 de rachete antigrindina, lansate din punctele Anghelesti, Panciu, Bolotesti (judetul Vrancea), Poiana si Nicoresti (judetul Galati). Specialistii sustin ca nu exista nicio legatura intre rachetele antigrindina si lipsa precipitatiilor iar decizia de lansare a rachetelor antigrindina se ia dupa analiza nucleului de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro