Criza nord-coreeana. Statele Unite: "Suntem pregatiti sa folosim forta daca va fi nevoie". Scenariile de razboi sunt "de cosmar"

Criza nord-coreeana. Statele Unite:

Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a declarat in cadrul Consiliului de Securitate ca actiunile Coreei de Nord "reduc rapid posibilitatea unei solutii diplomatice" si ca Statele Unite sunt pregatite sa-si apere aliatii si propriul teritoriu. Intr-o analiza detaliata a posibilelor scenarii ale unui conflict cu Nordul, publicata de cotidianul New York Times, se arata ca chiar si un numar limitat de lovituri aeriene de precizie in scopul de a elimina arsenalul nuclear al Phenianului ar risca un conflict cu un numar urias de victime. "Ai aglomeratia asta masiva cu tot ceea ce este important in Coreea de Sud - guvern, afaceri, o populatie imensa - si totul se afla in acest urias megalopolis ce incepe la 50 de km de granita si se termina la 80 km de granita. Coreea de Nord are desfasurate in jur de 8,000 de piese de artilerie si lansatoare de rachete in Zona Demilitarizata a Coreei de Nord, un arsenal capabil sa trimita peste 300,000 de proiectile asupra Seulului in doar prima ora a unui contra-atac.

acum 45 luni (6 Jul 2017)

Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a declarat in cadrul Consiliului de Securitate ca actiunile Coreei de Nord "reduc rapid posibilitatea unei solutii diplomatice" si ca Statele Unite sunt pregatite sa-si apere aliatii si propriul teritoriu. Coreea de Nord a semnalat un avans important al programului sau balistic prin lansarea unei rachete balistice intercontinentale care, conform mai multor experti, poate atinge teritoriul Statelor Unite, in special statele Alaska si Hawaii si posibil Coasta de Nord-Vest a Pacificului. Haley a declarat ca urmeaza ca Statele Unite sa propuna noi sanctiuni ONU impotriva Coreei de Nord in zilele urmatoare si a avertizat ca Statele Unite sunt pregatite sa taie relatiile comerciale cu tarile ce incalca sanctiunile economice impuse Phenianului. Oficialii din Beijing nu au pus in aplicare actualele sanctiuni economice impotriva Coreei, si s-au opus unor sanctiuni mai dure precum instaurarea unui embargou al exporturilor de petrol catre Phenian, stoparea vizelor pentru muncitorii nord-coreeni, a accesului oferit companiei aeriene nord-coreene si penalizarea bancilor si firmelor ce au relatii comerciale cu Nordul. Oficialii rusi de la ONU au declarat ca o interventie militara impotriva Coreei de Nord nu ar trebui sa fie considerata si au propus stoparea exercitiilor militare ale Statelor Unite cu fortele Coreei de Sud si a desfasurarii sistemelor anti-racheta THAAD in peninsula coreeana ca posibile concesii in viitoarele negocieri cu Phenianul. Brooks, comandantul fortelor americane stationate in Coreea de Sud, a declarat miercuri ca "abtinerea" din partea fortelor americane este tot opreste Statele Unite si Coreea de Sud in a declansa un razboi cu Phenianul. Se pot apara Statele Unite de un atac cu rachete al Coreei de Nord? Una din intrebarile ce au revenit in atentia publica in urma testului balistic al Coreei de Nord este cat de capabila este armata americana in a neutraliza un atac cu una sau mai multe rachete? "Avem incred... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro