Criza in coalitie: Dragnea mizeaza pe Tariceanu, Tudose pe Iohannis | ANALIZA ROMANIA LIBERA

Liderul PSD a incercat sa blocheze remanierea ceruta de premier, folosindu-se de decizia ALDE de a-l sprijini pe ministrul Viorel Ilie. Tariceanu a precizat ca a discutat cu conducerea ALDE despre "dorinta de a mentine in continuare coalitia de guvernare, de a acorda sprijin Guvernului". Dupa ce baronii PSD s-au grupat in jurul lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea a anuntat, de fatada, ca este de acord cu remanierea ceruta de Mihai Tudose. Or, liderii PSD stiu ca majoritatea PSD-ALDE este fragila - fapt dovedit de votul pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din functia de premier - 241 de voturi, fata de 233 necesare.

acum 33 luni (12 Oct 2017)

Liderul PSD a incercat sa blocheze remanierea ceruta de premier, folosindu-se de decizia ALDE de a-l sprijini pe ministrul Viorel Ilie.

Comitetul Executiv al PSD discuta, la aceasta ora, solicitarea premierului Mihai Tudose de a opera o remaniere guvernamentala. Sedinta CEx a fost precedata de o ultima negociere intre seful PSD Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose, in incercarea de a gasi un compromis.

Premierul vrea sa ii schimbe pe pe cei trei ministri cu probleme penale - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Viorel Ilie - dar si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc. Pe lista neagra ar mai fi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, si ministrului Sanatatii, Florian Bodog.

Strategia taberei Dragnea-ALDE

Inainte de reuniunea PSD, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca partidul pe care il conduce mentine sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie (Relatia cu Parlamentul), dupa ce premierul Mihai Tudose a vorbit despre necesitatea remanierii ministrilor cu "probleme penale". "Nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie, noi i-am acordat sprijinul politic. Mai mult, Tariceanu a refuzat sa dea un raspuns clar atunci cand jurnalistii l-au intrebat daca ALDE este pregatita sa iasa de la guvernare.

Tariceanu a precizat ca a discutat cu conducerea ALDE despre "dorinta de a mentine in continuare coalitia de guvernare, de a acorda sprijin Guvernului".

Reuniunea ALDE a fost precedata de o intalnire intre liderul PSD Liviu Dragnea si seful ALDE Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce baronii PSD s-au grupat in jurul lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea a anuntat, de fatada, ca este de acord cu remanierea ceruta de Mihai Tudose.

In realitate, Dragnea a planuit sa se prezinte la sedinta PSD, inarmat cu refuzul ALDE de a renunta la ministrul Viorel Ilie, acuzat de trucarea unor concursuri. Atitudinea lui Tariceanu i-a venit ca o manusa lui Dragnea, pentru ca poate provoca retragerea lui Tud... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro