Criza economica din China face sa tremure planeta

Bursele europene au deschis luni in scadere, fragilizate de degringolada burselor chineze, de si noul marasm de pe pietele bursiere asiatice si de ingrijorarea crescanda privind starea sanatatii economice a Chinei. Pentru moment, actiunile de forta ale Beijingului par incapabile sa asigure investitorii, care raman preocupati de incetinirea cresterii economice a tarii, dar si de aparitia bulelor speculative, in special de supraevaluarea excesiva a pietelor, deconectate de economia reala.

acum 54 luni (25 Aug 2015)

Bursele europene au deschis luni in scadere, fragilizate de degringolada burselor chineze, de si noul marasm de pe pietele bursiere asiatice si de ingrijorarea crescanda privind starea sanatatii economice a Chinei.

Bursa din Shanghai a terminat luni sedinta cu o cadere de 8,5%, cea mai mare scadere zilnica de peste opt ani, intr-o piata mereu afectata de morozitatea economiei chineze in pofida eforturilor autoritatilor pentru a asigura investitorii. Beijingul anunta duminica autorizarea gigantului fond national de pensii (3.500 miliarde yuani, echivalentul a 476,4 miliarde euro) de a investi pana la 30% din activele sale in actiuni.

Pentru moment, actiunile de forta ale Beijingului par incapabile sa asigure investitorii, care raman preocupati de incetinirea cresterii economice a tarii, dar si de aparitia bulelor speculative, in special de supraevaluarea excesiva a pietelor, deconectate de economia reala. Pentru oprirea spectaculoasei caderi a burselor chineze, Beijingul a intervenit in forta dupa sfarsitul lunii iunie prin organisme publice care au realizat achizitii masive de actiuni, fara sa poata intrerupe corectia pietelor pe termen lung.

Devalorizarea-surpriza a yuanului la 11 august - perceputa ca un efort disperat al autoritatilor chineze pentru relansarea exporturilor si a activitatii economice - nu a facut decat sa accentueze ingrijorarea generala, provocand o unda de soc pe pietele financiare.

Unda de soc

Daca ar fi nevoie de o dovada in plus a dependentei de China la nivel mondial, furtuna monetara din ultimele zile este un exemplu in acest sens. Scazand consecutiv in trei zile valoarea monedei sale, yuanul, in raport cu dolarul, Beijingul a declansat o unda de soc, un debut de panica pe pietele mondiale. Dar hipercresterea tarii apartine trecutului si se spera ca puterea de la Beijing incearca prin toate mijloacele sa opreasca prabusirea. Ingrijorarea investitorilor privind incetinirea economiei chineze si imp... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro