Criza din Venezuela si sfarsitul valului de stanga din America Latina

Criza din Venezuela si sfarsitul valului de stanga din America Latina

> La zece ani de la alegerile care au adus la putere majoritar guverne de stanga in Ame-rica Latina, regimul inspirat de Hugo Cha-vez in Venezuela se afla intr-o situatie ex-trem de dificila si ocupa sti-rile internationale cu eco-ul unor deciziii dintre cele mai bizare si ineficiente, pre-cum reducerea sapt-a-ma-nii de lucru la doar doua zile. In februarie 2016, Curtea Cons-titutionala decidea ca Maduro putea guverna timp de 60 de zile prin decrete si ca acesta nu avea nevoie de confirmarea de catre Congres a declararii starii de ur-genta economica pe care a facut-o in ia-nuarie si care nu a fost confirmata de Con-gresul dominat cu doua treimi de opozitie. Inspiratia chavista, dar si ceea ce s-a in-tamplat in ultimii 10 ani in Bolivia cu Evo Morales si in Ecuador cu Rafael Correa, pe care au remarcat-o cei care au comparat miscarile din Spania si Grecia, se leaga de discursul si strategia antineoliberalism, de utilizarea unor mass-media care sa ru-pa dominatia de catre conglomerate de dreap-ta, incercarea de a pastra carisma li-de-ru-lui, dar intr-un cadru democratic.

acum 100 luni (17 May 2016)

>

La zece ani de la alegerile care au adus la putere majoritar guverne de stanga in Ame-rica Latina, regimul inspirat de Hugo Cha-vez in Venezuela se afla intr-o situatie ex-trem de dificila si ocupa sti-rile internationale cu eco-ul unor deciziii dintre cele mai bizare si ineficiente, pre-cum reducerea sapt-a-ma-nii de lucru la doar doua zile.

Desi este o tara foarte bo-gata, Venezuela se con-frun-ta cu o criza economica pro--dusa de scaderea pre-tului petrolului (avand o economie dependenta in mod coplesitor de acesta), cu un regim care a mizat din ce in ce mai mult pe al-te-rarea caracterului democratic prin pe-dep-sirea opozitiei politice, amendarea ca-dru-lui institutional pentru a favoriza cha-vis-mul etc. Stirile internationale preiau mai de-graba aspectele negative legate de viata in Venezuela si redau repetitiv informatii des-pre lungile cozi pentru produse de baza sau masurile luate pentru a stopa con-su-mul de energie. De cealalta parte, stirile pro-duse de regimul Maduro ofera un dis-curs de propaganda si acuza opozitia de lipsurile regimului si fenomenul El Nino pentru seceta care s-a adaugat scaderii pre-tului petrolului, dar nu ofera solutii ve-ritabile.

De altfel, pe 30 martie, jurnalistii pro-tes-tau impotriva cenzurii si aminteau ca in cei trei ani de regim Maduro, 21 de ziare au trebuit sa se inchida din cauza unei for-me de cenzura economica. Cazul cel mai recent, din luna martie 2016, al masa-cru-lui de la Tumeremo, in care 28 de mineri au disparut si s-a dovedit ca au fost ucisi, este emblematic.

La trei ani de la preluarea puterii de la Hu-go Chavez, Nicolas Maduro a pierdut deja monopolul asupra regimului politic si se confrunta cu pierderea graduala a puterii pe care incearca sa o opreasca prin toate mijloacele. Mandatul sau ar trebui sa se incheie peste inca trei ani, in 2019, dar opozitia reunita in Mesa de la Unidad Democratica si care a castigat in mod co-varsitor alegerile parlamentare din de-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro