Criza din spitale se acutizeaza. Medicii nu mai primesc sporul de doctorat. Scandalul platii garzilor suplimentare s-a amplificat. Sindicatele par decise sa blocheze sistemul cu greve si proteste

Actele normative pentru reglementarea modului de calcul al veniturilor salariale si al volumului de munca in privinta garzilor suplimentare par sa nu fi rezolvat nemultumirile cadrelor medicale, care sunt tot mai decise sa recurga la proteste si sa se regrupeze in organizatii sindicale care sa le apere drepturile la nivel national. "Din pacate, aceasta ordonanta 20/2016 nu a avut si norme de aplicare si atunci managerii si personalul administrativ din spitale au aplicat reglementarile cum au vrut si atunci exista situatii in care s-a facut o reincadrare pe salariul de baza acesta nou din Ordonanta 20, insa ceea ce s-a neglijat este faptul ca in salariile de baza vechi erau incluse o serie de sporuri, cum ar fi sporul de doctorat. Angajatii din spitalele mici (care nu sunt nici clinice si nu sunt nici "deurgenta") au fost inclusi pe o grila de salarizare care exclude orice crestere salariala (ori se rezuma la o crestere de 65 de lei), asa incat diferenta de salarizare a unui angajat din aceste unitati fata de venitul unui coleg cu aceleasi calificare si vechime dintr-o institutie clinica ori de urgenta sa fie de peste 1.000 de lei, o diferenta extrem de mare si fara precedent - atrage atentia CFSMR intr-un comunicat.

acum 89 luni (12 Sep 2016)

Actele normative pentru reglementarea modului de calcul al veniturilor salariale si al volumului de munca in privinta garzilor suplimentare par sa nu fi rezolvat nemultumirile cadrelor medicale, care sunt tot mai decise sa recurga la proteste si sa se regrupeze in organizatii sindicale care sa le apere drepturile la nivel national.

Cu doar trei saptamani inainte de termenul promis de Ministerul Sanatatii pentru rezolvarea crizei garzilor din spitale, medicii ameninta cu noi proteste, daca nu vor fi platiti cel putin dublu pentru aceste servicii suplimentare.

Initiativa survine in contextul in care la mai multe spitale din tara medicii reclama o serie de abuzuri comise de managerii unitatilor sanitare in privinta aplicarii legislatiei in vigoare pentru noile contracte de incadrare in munca. De exemplu, cadrele medicale au constatat ca le-au fost scoase din salariul de baza, conform statelor de plata, sporurile pentru doctorat, stabilitate si fidelitate, care existau pana la aparitia noilor reglementari impuse de Ministerul Sanatatii. Medicii reclama, de asemenea, faptul ca, potrivit OUG 20/2016, in spitalele cu deficit de personal sunt obligati sa faca garzi suplimentare pentru a asigura continuitatea activitatii medicale, iar salarizarea acestor garzi se face in continuare la nivelul anului 2009.

Sindicatele reclama ilegalitati majore

Reprezentantii Federatiei Hipocrat si cei ai Sindicatului Promedica s-au reunit sambata la Bucuresti pentru a discuta regruparea medicilor din toata tara intr-o uniune nationala sindicala, ocazie cu care au fost trase mai multe semnale de alarma in privinta neregulilor comise de unii manageri de spitale in modul de negociere a contractelor pentru garzile suplimentare in special. Razvan Socolov, presedintele Promedica Iasi, a declarat pentru "Romania libera" ca majoritatea sporurilor, cel putin pentru luna august, au fost calculate tot la nivelul salariului tarifar de incadrare din anul 2009, cu modi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro