Criza din Golf: Bancile trebuie sa isi adapteze modul in care-si gestioneaza lichiditatile

Criza din Golf: Bancile trebuie sa isi adapteze modul in care-si gestioneaza lichiditatile

Costurile de finantare au crescut ca urmare a cresterilor dobanzii americane - care afecteaza in mod invariabil dirhamul din Emiratele Arabe Unite, intrucat este raportat la bancnota - iar ajustarile de capital sunt necesare datorita implementarii recente a cerintelor Basel III, care vor solicita bancilor sa detina o cantitate semnificativa de active lichide de inalta calitate in 2018-2019", a afirmat Massimo Falcioni, Director Executiv pentru tarile din Orientul Mijlociu la Coface. Conditiile de lichiditate stricte determina de asemenea societatile sa implementeze solutii de finantare, cum ar fi Oferte Publice Initiale si transformarea in fonduri de capital private pentru a-si satisface nevoile de capital.

acum 39 luni (17 Aug 2017)

Tensiunile politico-economice din zona Golfului si-au pus puternic amprenta asupra modului in care bancile acorda imprumuturi, acestea fiind extrem de selective in acordara finantarilor in 2017 si 2018. Stagnarea preturilor mici ale petrolului afecteaza conditiile de lichiditate in tarile Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), considera Coface, estimand ca acest lucru incetineste veniturile fiscale guvernamentale, restrange lichiditatile in sectorul bancar, creste costurile finantarii si diminueza cresterea economica (2,1% in 2017). Acest lucru inseamna ca restrangerea conditiilor de lichiditate a avut un impact mai profund asupra finantarilor corporative in aceste doua tari, comparativ cu altele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU) si Arabia Saudita, care beneficiaza de amortizoare financiare mai puternice.

In general, cresterea imprumuturilor este de asteptat sa inregistreze o evolutie solida de 4,9% in 2017. Totusi, aceasta este mult mai redusa fata de cresterea medie anuala de 9,2%, inregistrata intre 2012 si 2016. Acest lucru ar limita de asemenea accesul la finantare pentru corporatii, in special pentru companii mici si mijlocii, intrucat ele reprezinta riscuri mai mari", a declarat Seltem Iyigun, economist Coface. Oscilatii ale preturilor petrolului Pe de alta parte, spun analistii, preturile petrolului au scazut cu peste 75% intre jumatatea anului 2014 si ianuarie 2016 si au crescut ulterior cu circa 85%.

Scaderea a rezultat in conditii financiare si de afaceri deteriorate in multe tari, determinand multe guverne sa adopte masuri de austeritate - cum ar fi anularea unor proiecte cu prioritate scazuta, cresterea unor taxe administrative si reducerea unor subventii. Costurile de finantare au crescut ca urmare a cresterilor dobanzii americane - care afecteaza in mod invariabil dirhamul din Emiratele Arabe Unite, intrucat este raportat la bancnota - iar ajustarile de capital sunt necesare datorita implementarii recente a cerinte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro