Criza din domeniul sanatatii ia amploare. Avertismentul sefului Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice: Romania risca sa ramana fara medicamente | INTERVIU ROMANIA LIBERA

Milioane de pacienti sunt in pericol de a ramane fara tratamente din cauza disparitiei unor medicamente esentiale de pe piata, in contextul in care taxa clawback tinde sa creasca spre 30%. In niciun caz nu acesta a fost scopul avertismentului lansat de noi, ci am vorbit din punct de vedere pur tehnic, in sensul ca, uitandu-ne si la ce s-a intamplat in ultimii trei ani, rata de clawback crescand trimestru de la trimestru, se ajunge la un stadiu in care fiecare companie isi reevalueaza nivelul de sustenabilitate a preturilor medicamentelor respective.

acum 45 luni (20 Jul 2017)

Milioane de pacienti sunt in pericol de a ramane fara tratamente din cauza disparitiei unor medicamente esentiale de pe piata, in contextul in care taxa clawback tinde sa creasca spre 30%.

Intr-un interviu pentru "Romania libera", Adrian Grecu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), atrage atentia ca situatia este critica, nu mai putin de 2.300 de medicamente urmand sa dispara din farmacii. De ce este nevoie de o povara si mai mare pe producatori, in conditiile in care exista periodic crize in aprovizionarea populatiei cu medicamente esentiale, inclusiv din cauza exportului paralel, iar autoritatile spun ca este o estimare exagerata?

Adrian Grecu: Da, in urma reactiei Ministerului Sanatatii - si am fost foarte surprins sa apara un comunicat atat de rapid, -mi-as dori sa fie aceasta viteza de raspuns si pentru alte probleme in beneficiul pacientului - imi este clar ca modul in care a fost scris comunicatul reflecta un unghi de vedere cumva neconstructiv. In niciun caz nu acesta a fost scopul avertismentului lansat de noi, ci am vorbit din punct de vedere pur tehnic, in sensul ca, uitandu-ne si la ce s-a intamplat in ultimii trei ani, rata de clawback crescand trimestru de la trimestru, se ajunge la un stadiu in care fiecare companie isi reevalueaza nivelul de sustenabilitate a preturilor medicamentelor respective. Se poate demonstra aritmetic acest lucru, pentru ca un medicament, cu cat este mai ieftin, cu atat adaosul in procent este mai mare la nivel de farmacie si distribuitor, iar producatorul plateste clawback si pentru acest adaos. Acest fapt inseamna ca impactul asupra unui producator de medicamente ieftine este mult mai mare decat pentru producatorul de medicamente scumpe. Noi nu am sugerat ca de maine 2.000 de medicamente nu vor mai fi pe piata pentru ca asa au decis producatorii. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro