Criza de citostatice continua. Bolnavii de cancer, lipsiti de medicamente esentiale. Replica ministrului Sanatatii: Situatia nu este atat de dramatica

Aceste medicamente au disparut inca inainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decat sa ne aprovizionam din tarile vecine, de la cunostintele din piata europeana, iar cei care nu au aceste posibilitati renunta la tratament, renunta la viata. "Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care trateaza cancerele au anuntat ca renunta la autorizatia de punere pe piata din motive comerciale (…) Guvernul PSD-ALDE a anuntat cu mandrie la inceputul lunii ca a scazut pretul medicamentelor cu 35 la suta, asa cum a promis in campania electorala.

acum 42 luni (9 May 2017)

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABCR), Cezar Irimia, a avertizat ca lipsesc de pe piata intre 10 si 14 medicamente oncologice uzuale.

Vorbind la lansarea campaniei "#voceaTAseaude" cu prilejul Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia a explicat ca ele au disparut intrucat nu se mai justifica economic producerea acestora. - de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifica economic pentru producatori a fi aduse, iar cele care se mai justifica pleaca la comertul intra-comunitar", a spus Irimia.

"Cancerul nu se trateaza cu promisiuni"

"In continuare nu ne gasim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM ca nu vor mai fi aduse pe piata. Noi stim ca obligativitatea celor care retrag de pe piata medicamente este sa-l asigure pe piata un an de zile de la notificare. Aceste medicamente au disparut inca inainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decat sa ne aprovizionam din tarile vecine, de la cunostintele din piata europeana, iar cei care nu au aceste posibilitati renunta la tratament, renunta la viata. "Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care trateaza cancerele au anuntat ca renunta la autorizatia de punere pe piata din motive comerciale (…) Guvernul PSD-ALDE a anuntat cu mandrie la inceputul lunii ca a scazut pretul medicamentelor cu 35 la suta, asa cum a promis in campania electorala. In ciuda faptului ca pacientii, medicii si producatorii au incercat din rasputeri sa-i convinga pe liderii PSD (Ministerul Sanatatii) ca masura e ucigasa, ca notiunea "medicamente si mai ieftine" va inseamna pentru pacientul roman" (…)Medicamentele au fost retrase din cauza taierii pretului cu 35%. Cine nu, adica marea majoritate, peste 85%, renunta la tratament, renunta la viata", a explicat Rusu, la 27 aprilie. El a explicat ca majoritatea produselor la care Paula Rusu a fa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro