Criza de bani la buget. Guvernul Grindeanu pregateste un atac la pensiile romanilor

Dupa modelul Ungariei si Poloniei, Guvernul ia in calcul nationalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce la injumatatirea pensiei in anul 2040, avertizeaza principalul partid de opozitie. "In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar", sustine Catalin Predoiu, intr-un comunicat de presa transmis de PNL.

acum 88 luni (3 Apr 2017)

Dupa modelul Ungariei si Poloniei, Guvernul ia in calcul nationalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce la injumatatirea pensiei in anul 2040, avertizeaza principalul partid de opozitie. "In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar", sustine Catalin Predoiu, intr-un comunicat de presa transmis de PNL. Prim-vicepresedintele liberal explica faptul ca nationalizarea pensiilor private ar avea ca efect scaderea pensiei de la 30% la 17% din salariul mediu in 2040. Ca sa va faceti o imagine, pensia medie in 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3.131 lei. Adica in momentul de fata ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei", mai spune Predoiu.

Cati bani ne va da statul la batranete

La randul sau, Radu Craciun, directorul general al BCR Pensii, a atras atentia asupra efectelor grave pe care le-ar implica nationalizarea pensiilor private, in conditiile unei presiuni tot mai mari asupra sistemului public. El a explicat ca, spre deosebire de pensiile din sistemul public, a caror valoare nu este legata matematic de valoarea contributiilor platite, cele private reflecta exact sumele cotizate. (…) Asta reprezinta deja principala diferenta pe care o aduce Pilonul 2 in raport cu sistemul public, faptul ca banii se strang luna de luna intr-un cont individual aflat pe numele posesorului", afirma Radu Craciun, intr-un articol postat pe blogul sau.

Confiscarea banilor munciti

El mai spune ca "din fericire, Romania a reusit pana acum sa stea departe de abordarile catastrofale din Ungaria si Polonia, ale caror guverne au sfarsit prin a confisca total, respectiv partial, banii depusi de fiecare participant in contul sau, in scopul miop al acoperirii unor goluri temporare in bugetul statului". Pe de alta parte, din cauza presiunii bugetare cu achitarea pensii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro