Criza citostaticelor. Bolnavii de cancer, omorati de doua ori

Producatorul Aspen a anuntat inca din 2014 ca are o problema cu furnizarea substantei active si timp de un an de zile s-a adus un alt medicament de la un alt producator pe baza de acceasi substanta activa, a fost adus din Germania si autorizatia a expirat din 2015. Organizatia pacientilor oncologici acuza de amatorism Ministerul Sanatatii Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a declarat pentru pentru Romania Libera ca nu este vorba de o noua criza a citostaticelor, "este o continuare a crizei pe care noi o sesizam de ani de zile si nu s-a facut nimic, doar atunci cand ajunge cutitul la os ai nostri iau atitudine, adica promisiuni. STATISTICI In Romania, in fiecare an, 500 de copii sunt diagnosticati cu cancer, dintr-un numar la nivel national de 5000 de cazuri, iar la nivelul adultilor se depisteaza anual 78.000 de noi cazuri oncologice, dintr-un total de 850.000 de pacienti, conform celui mai recent studiu IMAS.

acum 92 luni (22 Aug 2016)

Tot mai multi medici oncologi si pacienti diagnosticati cu cancer fac apeluri disperate in legatura cu lipsa de medicamente. O noua criza a citostaticelor risca sa ia amploare in Romania, iar specialistii pun acest lucru pe seama exporturilor paralele de medicamente, estimate la aproape un miliard de euro.

Astfel, 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 copii, risca sa fie condamnati la moarte sigura, o data din cauza diagnosticului crunt pe care l-au primit si a doua oara din cauza lipsei tratamentului specific, de maxima urgenta, care cel putin le-ar putea prelungi viata si alina suferintele. "Noi, ultima comanda am facut-o la Fundeni in iunie, iulie si de atunci n-am mai primit niciun semn de viata de la firma producatoare. Deci situatia este destul de dramatica pentru acesti copii si in general pentru toti care au nevoie de tratamentul cu Lanvis", declara coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu.

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a precizat ca "este vorba de un medicament al carui producator a notificat inclusiv Romania anul trecut ca are probleme de productie. Solutia de moment este sa redirectionam stocurile catre spitalele care au un flux mai mare de bolnavi oncologici care necesita acest tratament".

Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, a declarat in exclusivitate pentru Romania Libera ca "pana la sfarsitul anului trecut a existat Ordinul 456/2013 care a avut mai multe prelungiri si o lista anexa cu medicamente, dintre care cele mai multe erau citostatice si pentru care nu se putea face un export paralel. La criza actuala a suscitat cel mai mare interes acel medicament folosit in leucemii la copii si pentru care Ministerul Sanatatii cauta solutii de a fi adus, prin intermediul UNIFARM, prin sistemul de autorizare pentru nevoi speciale. Pentru ca singurul medicament pe piata de pe baza ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro