Criza catalana arata limitele puterii reale a UE. "Europa Unita poate deveni o amintire in viitoarele carti de istorie"

Criza catalana arata limitele puterii reale a UE.

> Tehnic vorbind, in cazul BREXIT, oricat de scandaloasa vi s-ar parea afirmatia, lucrurile au fost mai simplu de rezolvat deoarece exista deja in Tratat un punct care explica, chiar daca la modul foarte general, conditiile de iesire a unui Stat Membru din sistemul european. Asta pentru ca s-a aratat ca nu exista posibilitatea concreta a unei interventii a UE si chiar si a NATO (deoarece, prin extensie, este vorba despre o amenintare directa la adresa unui Stat Membru) ceea ce, din punctul de vedere al entitatilor care sunt acum in diverse stadii de pregatire a unor procese independentiste absolut similare cu cel catalan este un cadou nesperat: le arata ce se poate face fara ca nimeni sa poata interveni si cat de izolat poate fi un guvern care este pus in fata unor decizii extreme, de altfel legale, pentru a apara ordinea constitutionala.

acum 77 luni (5 Oct 2017)

>

Tehnic vorbind, in cazul BREXIT, oricat de scandaloasa vi s-ar parea afirmatia, lucrurile au fost mai simplu de rezolvat deoarece exista deja in Tratat un punct care explica, chiar daca la modul foarte general, conditiile de iesire a unui Stat Membru din sistemul european. In schimb, asa cum se vede acum, nu exista niciun fel de prevedere legala care sa permita UE sa intervina altfel decat o face acum, adica printr-o gentila si inutila chemare umanista la discutii intre partile aflate acum in conflict civil deschis si, conform ultimelor declaratii incendiare, pare-se iremediabil. Cu explicatia ca este vorba despre o chestiune interna a Spaniei si orice luare de pozitie pro sau contra unei tabere ar insemna un amestec in treburile interne ale acestei tari.

Asta inseamna ca, din punctul de vedere al aliatilor sai din UE si NATO, Spania este lasata singura in plina criza, una fara precedent in cadrul UE si din spatiul euro-atlantic, cu perspectiva imediata de a trebui sa intervina in forta, cu toate mijloacele disponibile, pentru a raspunde unei Declaratii de Secesiune din partea Cataloniei.

Este foarte grav deoarece problema exploziva nu este numai a Spaniei, ea va afecta (si deja cred ca a inceput s-o faca) proiectul european, vulnerabilizand insasi ideea de Europa comuna. Asta pentru ca s-a aratat ca nu exista posibilitatea concreta a unei interventii a UE si chiar si a NATO (deoarece, prin extensie, este vorba despre o amenintare directa la adresa unui Stat Membru) ceea ce, din punctul de vedere al entitatilor care sunt acum in diverse stadii de pregatire a unor procese independentiste absolut similare cu cel catalan este un cadou nesperat: le arata ce se poate face fara ca nimeni sa poata interveni si cat de izolat poate fi un guvern care este pus in fata unor decizii extreme, de altfel legale, pentru a apara ordinea constitutionala.

Uniunea Europeana arata acum si care sunt consecintele statutului incert al proiectulu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro