Critici dure in Raportul MCV. Monitorizarea in domeniul justitiei, prelungita pana-n 2018, din cauza politicienilor. Parlamentul, somat sa elimine incompatibilii.

Progresele Romaniei de a indeplini recomandarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei sunt afectate de situatia politica, mentioneaza raportul Comisiei Europene, dat ieri publicitatii. Recomandari privind legile justitiei "Progresele si rezultatele bune, pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei, au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea, in ianuarie 2017, de catre Guvernul anterior, a unei ordonante de urgenta a guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se arata in document. De asemenea, exista alte trei cazuri de parlamentari ale caror mandate au fost confirmate in urma alegerilor de la sfarsitul anului 2016, in ciuda faptului ca acestia fac obiectul unei interdictii de a ocupa o functie eligibila timp de trei ani, ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive.

acum 33 luni (15 Nov 2017)

Progresele Romaniei de a indeplini recomandarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei sunt afectate de situatia politica, mentioneaza raportul Comisiei Europene, dat ieri publicitatii. In document sunt invocate, printre altele, scandalurile provocate de Ordonanta 13 si de proiectul de modificare a legilor justitiei.

Comisia Europeana a publicat raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), anuntand ca s-au facut progrese in unele domenii, cum ar fi introducerea sistemului PREVENT de catre ANI, dar sunt mentionate si provocari la adresa independentei justitiei.

"In cursul anului 2017 avantul reformelor s-a pierdut in ansamblu, ceea ce a incetinit punerea in aplicare a recomandarilor ramase si, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fusesera considerate ca fiind indeplinite in raportul din ianuarie 2017", este una dintre concluziile raportului.

Recomandari privind legile justitiei

"Progresele si rezultatele bune, pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei, au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea, in ianuarie 2017, de catre Guvernul anterior, a unei ordonante de urgenta a guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se arata in document. Chiar daca ordonanta de urgenta a fost abrogata de Guvern si, de asemenea, de Parlament, in urma acestor evenimente "au ramas indoieli in spatiul public".

O alta controversa a aparut, de asemenea, odata cu discutiile privind propunerile de revizuire a legilor justitiei incepand cu sfarsitul lunii august, noteaza raportul, adaugand ca, atunci cand a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins de doua ori proiectele de modificari, identificand as... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro